Specialiştii spun că amânarea tranşei de la FMI nu va duce la o depreciere semnificativă a leului
Cursul de schimb leu/euro nu a fost mişcat semnificativ nici de deciziile FMI şi ale Comisiei Europene de amânare a plăţii ultimelor tranşe pentru acest an, nici de menţinerea dobânzii-cheie la 8%, în pofida estimărilor care mizau pe o reducere cu cel puţin 0,25%, şi nici de ieşirea PSD de la guvernare.
“Banca centrală urmăreşte stabilitatea pieţei valutare şi este o prezenţă stabilă pe această piaţă. Rolul BNR este de a-i atenţiona pe jucătorii din piaţa valutară atunci când aceştia depăşesc anumite limite. Deficitul extern al României a scăzut de la 13% la 4%, deşi prognoza pentru acest an era de 8%, şi, potrivit guvernatorului BNR, în aceste condiţii nu este necesară o depreciere a monedei naţionale”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Amânarea celei de-a treia tranşe de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va duce la o depreciere semnificativă a leului în perioada următoare, deoarece decizia era aşteptată de investitori, iar Banca Naţională va corecta eventualele derapaje ale monedei naţionale, au spus specialiştii consultaţi de Business Standard. Citeşte mai mult în Business Standard