Specialiştii REALITATEA.NET: Dermatologul Sebastian Pop te învaţă cum să tratezi problema transpiraţiei excesive
Transpirația excesivă sau hiperhidroza este o condiție invalidizantă al cărei tratament este destul de complicat. Este caracterizată de o producție excesivă și necontrolată de transpirație a glandelor sudoripare, care depașește cu mult nevoia de termoreglare a organismului, cauzând adesea probleme sociale, ocupaționale și nu în ultimul rând psihologice pentru pacient.
În afara formei așa numite ”idiopatică”, adică fără o cauză cunoscută, există formele de transpirație excesivă secundare, ce au la bază diferite probleme ale sistemului endocrin, cum ar fi hipertiroidia, neuropatii, neoplazii etc. 3% din populație suferă datorită acestei probleme, care poate fi localizată la nivel axilar, palmar, plantar, dar și difuz la nivelul întregului tegument, susţine medicul Sebastian Pop.
În ultimii ani, toxina botulinică s-a dovedit a fi cel mai eficient și sigur tratament împotriva hiperhidrozei. Existența toxinei botulinice este cunoscută de sute de ani însă efectele pozitive ale acesteia au început să fie apreciate abia în ultimii aproximativ 50 de ani, așa încât derivatul purificat în formă cristalizată al toxinei botulinice de tip A a putut fi pentru prima oară folosit în tratamentul strabismului în anul 1978, pentru blefarospasm câțiva ani mai târziu, distonie cervicală pentru ca apoi să se lărgească indicațiile pentru tratamente ce țin de dermatologia cosmetică.
Toxina botulinică este folosită cu mare succes în tratamentul hiperhidrozei (transpiației excesive) de aproape 15 ani. Folosirea acesteia este o foarte importantă descoperire terapeutică care duce la o scădere dramatică a transpirației, este în general bine tolerată și rezultatele durează intre 4 și 12 luni, mai spune dr. Sebastian Pop.
Injectarea acesteia în zona axileleor se face intradermic, fără ca un anestezic local să fie necesar, tratamentul fiind absolut atraumatic iar pentru palme sau plante este necesara anestezie.
Efecte secundare ale acestui tratament facut de un dermatolog cu experiență nu există practic, dar o consultație de specialitate este întotdeauna necesara înaintea tratamentului. Foarte rar au fost descrise situații în care pacienții au format anticorpi facând astfel ca durata efectului terapeutic sa scadă.