MENIU

Soţia unui angajat de la Renault care s-a sinucis a dat compania în judecată

Foto: l internaute.fr

Compania Renault a fost dată în judecată de soţia unui angajat care s-a sinucis în octombrie 2006, din cauza stresului la locul de muncă. Inginerul nu a mai rezistat ritmului de muncă impus de Renault şi se pare că unul dintre factorii care l-au împins să facă gestul disperat a fost o eventuală detaşare pentru un an şi jumătate în România, la uzina de la Mioveni.

Văduva lui Antonio S. a declarat pentru Le Parisien că, teoretic, o delocalizare poate fi refuzată, dar, practic, refuzul înseamnă pierderea locului de muncă. Femeia, care cere daune simbolice de 1 EURO, acuză firma producătoare de maşini de "greşeală impardonabilă".

În octombrie 2007, Sylvie S. a obţinut din partea unui tribunal recunoaşterea faptului că sinuciderea soţului ei a fost un accident de muncă. 

Reprezentantul unei uniuni sindicale din Franţa a declarat că dacă se va recunoaşte că bolile psihice sunt cauzate de locul de muncă, ca şi cele fizice, acest lucru va costa scump marile companii.

Pentru Guvernul francez stresul la locul de muncă a devenit o prioritate. Ministrul Muncii, Xavier Durcos, a prezentat un plan pentru prevenirea riscurilor psiho-sociale. 

În mai puţin de doi ani, 25 de angajaţi ai companiei France-Telecom s-au sinucis.  Firma trimis un chestionar angajaţilor, prin care speră să poată evalua starea lor psihică.

Angajaţii celui de-al treilea furnizor de telefonie mobilă din Europa au spus, anonim,  dacă s-au exercitat presiuni asupra lor, dacă s-au simţit foarte obosiţi sau foarte stresaţi la serviciu, sau dacă au fost disperaţi sau au plâns cu uşurinţă în ultima săptămână.

Mai multe articole despre:
Renault sinucis France Telecom