MENIU

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac cer Clubului Român de Presă să îşi retragă acuzele

<descriere>

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, chemaţi la audieri de CRP şi Asociaţia Jurnaliştilor, au refuzat să răspundă la întrebări, susţinând că membrii comisiei s-au antepronunţat şi că nu vor da nicio explicaţie până când cele două foruri nu îşi retrag comunicatele de presă în care \"deja i-au judecat\".

Sorin Roşca Stănescu, care a amintit că este membru fondator al Clubului Român de Presă, a spus că \"este o situaţie fără precedent\" şi că el nu a dat \"niciodată un verdict unor colegi care urmează să fie audiaţi\", idee la care a subscris imediat şi Bogdan Chirieac. \"Nu poţi judeca pe cineva fără să îl întrebi\", a spus Chirieac, înainte ca cei doi jurnalişti să părăsească sala de audiţii.

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au mai anunţat că vor susţine o conferinţă de presă, duminică, dar că nu vor răspunde la întrebările membrilor Comisiei Media a CRP şi a Asociaţiei Jurnaliştilor, în condiţiile în care acestea s-au antepronunţat, judecându-i în cele două comunicate de presă emise săptămâna trecută.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor, Cezar Ion, i-a acuzat pe SRS şi Chirieac că \"au încercat o diversiune, refuzând să discute despre fondul problemei\", anunţând totodată că şeful ANI, Cătălin Macovei, a transmis punctul lui de vedere către Comisie, într-o scrisoare care urmează a fi analizată.

Clubul Român de Presă şi Asociaţia Jurnaliştilor au convocat, joi, Comisia Media, organism comun de autoreglementare în materie de deontologie, unde erau aşteptate explicaţiile jurnaliştilor Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, dar şi poziţia oficială a procurorului Cătălin Macovei.

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au fost invitaţi să îşi exprime un punct de vedere în cadrul şedinţei sau să remită Comisiei Media o opinie scrisă.

Ziarul \"Curentul \"a publicat, săptămâna trecută, mai multe articole însoţit de fişiere audio şi stenogramele unei convorbiri care ar fi avut loc, pe 25 septembrie, între şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, şi jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac. Potrivit ziarului \"Curentul\", Stănescu ar fi încercat să îl şantajeze pe Cătălin Macovei în legătură cu un presupus împrumut de 100.000 de euro, de la un cămătar, susţinând că deţine documente în acest sens.

În schimb, jurnalistul ar fi încercat să obţină informaţii despre anchetele ANI în legătură cu miniştrii PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu. De asemenea, Stănescu i-a spus conform stenogramei, şefului ANI că informaţiile referitoare la conturile celor trei lideri PDL sunt utile înainte de alegeri.