MENIU

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au încălcat Codurile Deontologice ale CRP şi AJR

<descriere>

Jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au încălcat codul deontologic. Este concluzia la care a ajuns Comisia Media reunită joi pentru a discuta despre dialogul dintre Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac şi Cătălin Macovei, preşedintele ANI, asa cum reies din stenogramele publicate de ziarul \"Curentul\".

Chemaţi la audieri de CRP şi Asociaţia Jurnaliştilor, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au refuzat să răspundă la întrebări, susţinând că membrii comisiei s-au antepronunţat şi au anunţat că nu vor da nicio explicaţie până când cele două foruri nu îşi retrag comunicatele de presă în care \"deja i-au judecat\". Apoi, cei doi jurnalişti au părăsit sala.

În urma analizelor stenogramelor, Clubul Român de Presă şi Asociaţia Jurnaliştilor din România au anunţat că:

  • Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac încalcă regulile profesiei de jurnalist în momentul în care propun unui demnitar nepublicarea unor informaţii de interes public. Mai mult, Sorin Roşca Stănescu oferă în mod explicit demnitarului protecţie mediatica.
  • Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ajung la o înţelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevărul. Ca urmare a acestei înţelegeri, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac îşi pierd imparţialitatea şi independenţa.
  • Bogdan Chirieac oferă servicii de influenţă, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice.


Comisia reunită a recomandat instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face trimitere la aceasta meserie. De asemenea, Comisia consideră că instituţiile de presă care colaborează cu cei doi \"pentru prestatii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei\".

Legat de atitudinea demnitarului Cătălin Macovei, Comisia consideră că preşedintele ANI a încurajat \"relele practici în relaţia dintre jurnalişti şi autorităţile publice\". \"Preşedintele ANI a acceptat abordările incorecte ale lui Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac. Oficialul statului român a devenit parte a unei înţelegeri care avea ca scop protejarea propriei imagini\".