MENIU

Sondaj REALITATEA.NET: Florin Costea, cel mai valoros fotbalist din Liga I! Dayro Moreno, "trompeta sezonului"! Vezi echipa ideală

Foto: NewsIn

Liga I Realitatea şi-a desemnat la mijlocul acestei săptămâni marea câştigătoare, Unirea Urziceni. Gruparea ialomiţeană a câştigat primul titlu după 55 de ani de existenţă şi a intrat în istorie drept echipa din oraşul cel mai mic (17.000 de locuitori) care s-a calificat în grupele Ligii Campionilor. Pe parcursul a două săptămâni, REALITATEA.NET i-a invitat pe utilizatori să-şi exprime opiniile şi să-şi voteze favoriţii. La final, s-au adunat peste 10.000 de voturi şi "cei mai buni dintre cei buni", în viziunea user-ilor REALITATEA.NET.

Surprinzător, poate, deşi Unirea s-a încoronat la final, niciun jucător al lui Dan Petrescu nu a prins echipa ideală, lucru care întăreşte ideea general acceptată în acest moment că triumful ialomiţenilor nu s-a bazat pe aportul decisiv al vreunui star (poate doar Mara să fi meritat acest apelativ din jucătorii echipei din Urziceni, însă el a evoluat pentru gruparea ialomiţeană doar în turul campionatului), ci pe forţa grupului, a echipei.

De remarcat şi faptul că cei mai mulţi jucători din echipa ideală a Ligii I Realitatea sunt de la Universitatea Craiova (3), o grupare care a ratat in extremis calificarea în Europa League. Tot trei jucători dă şi fosta campioană, CFR Cluj, cu menţiunea că, dintre aceştia, Bogdan Mara a evoluat în turul campionatului la Unirea Urziceni. Steaua şi Rapidul dau câte doi jucători la echipa top, iar FC Argeş şi Dinamo au câte un reprezentant.

Pentru titlul de cel mai bun portar, bătălia a fost câştigată de goolkeeper-ul lui Dinamo şi al naţionalei, Bogdan Lobonţ. Deşi s-a accidentat grav spre finalul campionatului, "Pisica" a strâns aproape 34,59% din cele aproape 800 de voturi, cu aproape cinci procente mai mult decât marele învins, portarul campioanei Unirea Urziceni, lituanianul Giedrius Arlauskis. Pe banda dreaptă a liniei de fund s-a purtat un război dur între CFR-istul Tony da Silva şi Ovidiu Dănănae, însă până la urmă câştigătorul a fost tânărul jucător al Universităţii, cu doar 2,2 procente peste franco-portughezul din defensiva fostei campioane.

Cuplul de fundaşi centrali nu adus mari dubii pentru userii REALITATEA.NET. Majoritatea votanţilor s-a îndreptat spre cei doi centrali ai Stelei, Sorin Ghionea şi Dorin Goian, care nu au avut rivali pe post.

Nici pentru poziţia de fundaş stânga nu a existat decât o singură opţiune, Alvaro Pereira, care a stâns aproape jumătate din voturi, 45,52%! Nici nu e de mirare, CFR-ul l-a vândut pe internaţionalul uruguayan la finalul acestui sezon campioanei Portugaliei, FC Porto, pe o sumă consistentă.

Pentru postul de mijlocaş dreapta s-au luptat Bogdan Mara (Unirea Urziceni / CFR Cluj) şi Andrei Prepeliţă (Universitatea Craiova). Pânâ la urmă, cei care au votat au mers pe mâna experienţei, iar Mara a câştigat destul de clar duelul, după ce a strâns cu aproape 10 procente mai mult decât fostul piteştean.

Dacă centrul defensivei a aparţinut roş-albaştrilor, la mijlocul terenului legea au făcut-o rapidiştii. Cel mai bun mijlocaş la închidere a ieşit Costin Lazăr, cu 31,45% din voturi. Nu ştim cât a contat şi gestul său antologic, din acest retur, de la meciul cu Oţelul, când a refuzat un penalty inexistent, acordat de centralul Teo Crăciunescu. În plus, coechipierul său, Juliano Spadacio, a câştigat lejer opţiunile pentru postul de mijlocaş ofensiv, după ce a strâns aproape jumătate din voturi, 46,77%!

Mijlocaşul stânga este revelaţia acestuia campionat, argeşeanul Cristi Tănase. "Noul Mutu", care a debutat recent şi la naţională, a adunat 31 la sută din voturile exprimate şi l-a depăşit pe argentinianul Dubarbier, "pantera" CFR-ului.

În fine, cuplul de atac e format din "giuvaerul" Universităţii Craiova, golgeterul campionatului, Florin Costea, şi Yssouf Kone (CFR Cluj), care a câştigat de puţin lupta cu celălalt marcator al ediţiei 2008-2009, timişoreanul Gigel Bucur.

La capătul unui sezon istoric pentru Unirea Urziceni, Dan Petrescu a câştigat lejer titlul de cel mai bun antrenor din liga I (63,52%) deşi merită menţionată şi clasarea pe poziţia secundă a actualului selecţioner Răzvan Lucescu. Antrenorul Braşovului până la finalul acestui campionat şi-a condus echipa la o prestaţie corectă în finalul campionatului şi a dat o mână de ajutor importantă la primul titlu al Unirii.

Cel mai bun "11" al campionatului:

Lobonţ (Dinamo) - Dănănae (Universitatea Craiova), Goian (Steaua), Ghionea (Steaua), Alvaro Pereira (CFR Cluj) - Andrei Prepeliţă (Universitatea Craiova), Costin Lazăr (Rapid), Juliano Spadacio (Rapid), Bogdan Mara (CFR Cluj)- Florin Costea (Universitatea Craiova), Yssouf Kone (CFR Cluj)

Per total, cel mai valoros jucător din Liga I, în viziunea userilor REALITATEA.NET, a fost craioveanul Florin Costea, care a strâns aproape jumătate din voturi, 48.96%! Cel mai bun străin a ieşit jucătorul care îmbracă tricoul naţionalei din Burkina Faso şi pe cel al CFR-ului, Yssouf Kone, cu 38,38%, care a câştigat disputa cu brazilianul Juliano Spadacio, de la Rapid (23,97%).

Ultima alegere a utilizatorilor REALITATEA.NET a fost "trompeta campionatului" şi nici aici nu au existat dubii în privinţa celui mai slab jucător din acest sezon al Ligii I. Adus cu surle şi trâmbiţe de la gruparea columbiană Once Caldas în urmă cu un an şi jumătate, pe cea mai mare sumă de transfer, la acea vreme, 2.000.000 de dolari, Dayro Moreno este văzut acum drept jucătorul care a dezamăgit cel mai mult. Cu aproape jumătate din voturi, nu a avut absolut niciun rival la aces "trofeu". De altfel, columbianul e pe picor de plecare din Ghnecea şi, cel mai probabil, sezonul viitor nu va mai "încânta" Liga I cu prestaţiile sale.

CLIK AICI PENTRU A VEDEA REZULTATELE SONDAJULUI

Mai multe articole despre:
sondaj cel mai bun Dayro Moreno Florin Costea