MENIU

SMURD ar putea deveni operaţional în toată ţara până la sfârşitul anului

Foto: hunedoreanul.ro

Timpul de intervenţie al ambulanţelor SMURD a scăzut la 8-10 minute, a declarat joi Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care a precizat că doreşte extinderea serviciului la nivelul întregii ţări până la sfârşitul anului.

Potrivit lui Arafat, durata de intervenţie a ambulanţelor s-a redus semnificativ, nemaiexistând situaţii când acestea să întârzie până la o jumătate de oră.

Arafat a mai spus că, în prezent, sunt peste 130 de echipaje SMURD funcţionale, dar că până anul viitor doreşte operaţionalizarea a aproximativ 300 de echipaje. În acest sens, el a amintit de o licitaţie a Ministerului Sănătăţii, care ar urma să fie finalizată în acest an şi care prevede cumpărarea a 150 de maşini pentru SMURD şi care vor fi folosite pentru operaţionalizarea structurilor în toate judeţele.

Totodată, Arafat susţine că soluţia optimă pentru reducerea timpului de intervenţie o constituie integrarea dispeceratelor de urgenţă într-un serviciu unic.

"Astfel, asigurăm o reacţie imediată, dar ajutăm şi la luarea unei decizii integrate care reduce discuţiile între dispecerate şi nu dublează resursele", a declarat Raed Arafat. În prezent acest model funcţionează doar la Târgu Mureş, din anul 2001. În acest context, Arafat a spus că se doreşte operaţionalizarea serviciului SMURD la nivel naţional până la sfarşitul anului 2009.

În prezent, SMURD funcţionează în 20 de judeţe, inclusiv Bucureşti.

Pe de altă parte, şeful ISU Bucureşti, Aurel Udor, a spus că una dintre problemele din cauza cărora nu s-a realizat operaţionalizarea serviciului SMURD la nivel naţional o constituie pregătirea personalului.

"În prezent, avem 8 centre de pregătire ale paramedicilor la nivelul ţării, unul fiind în Capitală, şi vrem să ajungem la 12 centre", a declarat Udor.

Mai multe articole despre:
Ministerul Sănătaţii SMURD ţară Raed Arafat