MENIU

Situaţia gripei porcine în lume

Foto: health-advise.info

Gripa porcină îşi continuă propagarea lentă în lume, provocând moartea a 100 de persoane şi infectând aproape 13.000, inclusiv una în România.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), virusul A(H1N1) a infectat până în prezent 12.954 de persoane din 46 de ţări şi a provocat moartea a 92 de persoane, de la apariţia sa, în luna martie, în Mexic. Cel puţin încă şapte decese au fost înregistrate în mai puţin de 24 de ore în Statele Unite, Mexic şi Canada. Aceste trei ţări sunt cele mai grav afectate de boală, cu 6.700, 4.721, respectiv 921 de persoane infectate, potrivit autorităţilor locale.

Marea Britanie, care a anunţat 47 de cazuri noi, a devenit ţara europeană cu cele mai multe cazuri, înregistrând în total 184 de bolnavi. Grecia a confirmat marţi al doilea caz de gripă porcină, la un bărbat în vârstă de 21 de ani care s-a întors recent de la Edinborough (Marea Britanie).

În România,  ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat miercuri înregistrarea primului caz de gripă porcină, la o femeie în vârstă de 30 de ani care s-a întors în 23 mai de la New York.

OMS a avertizat săptămâna trecută că statisticile sunt din ce în ce "mai puţin pertinente", pentru că unele dintre ţările cele mai afectate, printre care Statele Unite, au renunţat să mai ia în calcul toate contaminările, ţinând cont de similitudinile dintre gripa porcină şi cea sezonieră. În plus, organizaţia contabilizează cazurile confirmate după prima semnalarea a virusului, în Mexic, fără a retrage de pe listă pacienţii care s-au vindecat.

După Mexic, New Yorkul este al doilea focar mondial de epidemie, cu două noi decese anunţate marţi. Deşi cei doi pacienţi sufereau de gripă porcină, este prematur de spus dacă virusul a fost singura cauză a morţii lor, a anunţat comisarul sănătăţii Thomas Frieden.

Japonia este a patra ţară ca număr de bolnavi şi ar putea fi primul focar autonom de transmitere a bolii în afara continentului american. Numărul de persoane infectate a ajuns la 340 luni, potrivit autorităţilor japoneze, care au relaxat parţial măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

Confirmarea apariţiei unui focar de contaminare autonom în această ţară ar putea jusitifica ridicarea nivelului internaţional de alertă de pandemie la şase, cea mai înaltă treaptă, ceea ce OMS refuză pentru moment să facă.

Rusia a decis să limiteze importurile de porc provenind din trei districte din Japonia.

De asemenea, un prim caz a fost înregistrat în Bahrein, la un tânăr în vârstă de 21 de ani care s-a întors în ţară după ce a studiat la New York.

Şi Cehia a înregistrat un prim caz, un bărbat care s-a întors recent din Statele Unite. Un al nouălea caz a fost confirmat în Israel - un bărbat în vârstă de 42 de ani care, la rândul său, se întorsese din Statele Unite.

Un prim bolnav, care nu a fost luat încă în calcul de OMS, a fost semnalat şi în Porto Rico.

În America de Sud, Chile a devenit ţara cea mai grav afectată de pe continent, cu 86 de cazuri, dintre care o femeie în vârstă de 32 de ani în stare gravă. Columbia numără în prezent 16 cazuri.

Ecuadorul (28 de cazuri confirmate) a închis două consulate la New York pentru toată săptămâna, din cauza unui posibil caz în rândul angajaţilor.

În Argentina, unde au fost înregistrate 19 cazuri, cel puţin şapte şcoli şi-au suspendat cursurile, iar circa 35 de funcţionari din Ministerul de Externe au fost plasaţi în izolare la domiciliu, după ce a fost detectat virusul.

În Spania, unde potrivit OMS au fost înregistrate 136 de cazuri, o a doua instituţie militară a intrat luni în carantină, după ce săptămâna trecută au fost izolaţi circa 500 de elevi de la o şcoală de ingineri militari.

În Australia, peste 2.000 de pasageri ai unui pachebot de croazieră se află în carantină, după ce testele au arătat că doi copii în vârstă de cinci ani care se aflau la bord sunt infectaţi cu virusul A(H1N1). Ajuns luni la Sydney, după o croazieră în sudul Pacificului, vasul Pacific Dawn este ţinut la ţărm, iar pasagerii trebuie să rămână în case sa în hotel.

În Mexic, unui băieţel în vârstă de cinci ani, prezentat drept primul caz cnfirmat de gripă porcină, i se va ridica o statuie în regiunea sa natală, Veracruz, la iniţiativa autorităţilor locale. Micuţul Edgar Hernandez, în prezent vindecat, a atras o mulţime de jurnalişti la La Gloria, făcând cunoscut în toată lumea orăşelul său de 3.000 de locuitori, spre mulţumirea guvernatorului de Veracruz Fidel Herrera Beltran.