MENIU

Sistemul sanitar românesc este în pragul colapsului

Foto: RTV

Spitalele nu mai au bani bani pentru medicamente şi plata utilităţilor. Bolnavii stau în frig şi, uneori, chiar şi în întuneric. Banii de la stat întârzie, iar furnizorii de medicamente târăsc spitalele în instanţa pentru recuperarea datoriilor.

Situaţia pare incredibilă la Spitalul Judeţean din Satu Mare. Una dintre clădirile spitalului nu are încălzire, iar din cauza numeroaselor radiatoare folosite, reţeaua electrică este mai mereu nefuncţională. În timp ce pacienţii se plâng că au condiţii mai rele ca la puşcărie, conducerea spitalului promite normalizarea situaţiei după 15 noiembrie.

În Timişoara este şi mai rău. Spitalul Judeţean nu mai are nici strictul necesar de medicamente şi ustensile sanitare. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a suplimentat fondul alocat unităţilor medicale, însă chiar şi aşa banii nu ajung nici pentru plata salarilor angajaţiilor până la sfârşitul anului.

La fel şi în Braşov. Firmele care furnizează medicamente Spitalului Judeţean Braşov nu şi-au primit banii de aproape un an. Şi restanţele către furnizorii de materiale sanitare au depăşit 60 de zile. Aceştia refuză să mai aprovizioneze spitalul, lucru care a dus la un blocaj fără precedent.

Cel mai mare spital din judeţul Botoşani va fi executat silit de furnizorii de medicamente, pentru neplata datoriilor de peste 850.000 de lei. Trei dintre furnizori au dat în judecată unitatea sanitară, iar instanţa le-a dat câştig de cauză.

În Capitală, aceeaşi situaţie. Din cele 48 de spitale, 22 au datorii care se ridică la 30 de milioane de lei.