MENIU

Singura grădină botanică din mediul rural, din România, riscă să fie închisă

Foto: RTV
Grădina botanică şi muzeul de etnografie din Prăjeşti au fost înfiinţate în anul 1970

Comuna Prăjeşti din Bacău are ceva aparte: o grădină botanică, singura deschisă în mediul rural. Din 2005 însă, locul este al nimănui. Inspectoratul şcolar şi Primăria Comunei nu se decid cine să preia cheltuielile grădinii. Cel mai mult suferă patru îngrijitori, care nu ştiu dacă le va mai plăti cineva salariile.

Grădina botanică a avut mai mulţi stăpâni. A aparţinut comunei Traian până în 2005 când a fost trecută într-o comună nou înfiinţată: Prăjeşti. În procesul verbal prin care s-au împărţit proprietăţile, grădina botanică şi muzeul etnografic au fost trecute în domeniul privat al noii comune.Nu a pomenit nimeni nimic însă despre cei 4 îngrijitori angajaţi ca muncitori necalificaţi la şcoală. Primăria are grădina, şcoala, angajaţii. Dar niciuna dintre insitituţii nu plăteşte salariilor oamenilor. Se acuză reciproc de nereguli şi se plâng că nu au buget pentru salariile îngrijitorilor.

Grădina Botanică şi Muzeul de Etnografie din Prăjeşti au fost înfiinţate în anul 1970, la iniţiativa unui profesor din localitate. În ultimii ani, însă, nici muzeul nici grădina nu au avut buget şi au fost întreţinute din donaţii de la localnici. 

Mai multe articole despre:
Bacău Gradina Botanica