MENIU

Sindicatele încep acţiuni concrete împotriva ordonanţei cu deconcentratele

Foto: iasi.comunicat.ro

Sindicatele încep astăzi primele acţiuni concrete de atacare a Ordonanţei 37 privind descentralizarea instituţiilor publice, considerând că acest act normativ va avea consecinţe grave pe piaţa muncii, a declarat astăzi preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"În cursul zilei de azi (luni n.r.), vom lansa o întrebare oficială Guvernului legată de Ordonanţa 37. Aceasta ar fi trebuit dezbătută public şi, fiind de competenţa Consiliului Economic şi Social, trebuia discutată cu partenerii sociali. Conform procedurii, vom aştepta 30 de zile, iar apoi, în funcţie de răspuns, vom ataca în justiţie", a spus Hossu.

El a adăugat că, tot luni, Cartel Alfa va trimite o interpelare Avocatului Poporului pentru a ataca Ordonanţa ca neconstituţională. În plus, peste două săptămâni, mai multe sindicate vor transmite Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) o plângere referitoare la intenţia statului de a subordona politic Inspecţia Muncii.

"Ni se pare anormal ca Inspecţia Muncii să aibă o subordonare cu tentă politică şi clientelar-locală. Aceasta va avea consecinţe asupra pieţei muncii, deoarece cei care vor fi în funcţie nu vor mai da ordine de control a calităţii muncii în afacerile lor sau ale partenerilor lor", a mai spus Hossu.

"Cerem ca Inspecţia Muncii să nu intre în această Ordonanţă, deoarece trebuie să fie o instituţie independentă şi apolitică şi trebuie să asigure raporturi corecte de muncă şi sănătate şi securitate la locul de muncă pentru toţi funcţionarii", a spus vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă.

Secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Sabin Rusu, a declarat că este sigur că Ordonanţa va fi respinsă de Curtea Constituţională, deoarece sunt multe anomalii, precum identificarea contractului de management public cu contractul individual de muncă. "Contractul de management public excede reglementările Codului Muncii", a spus Rusu.

Miercuri, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se reglementează activitatea şefilor serviciilor publice deconcentrate. Potrivit acestui act, funcţiile care conferă calitatea de conducător al serviciilor publice deconcentrate se desfiinţează în termen de 32 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei.