Sindicatele din educaţie vor propune un act normativ de modificare a Legii unice de salarizare
Sindicatele din educaţie care fac parte din Alianţa Bugetarilor vor declanşa noi proteste faţă de Legea salarizării unice, în afara grevei generale anunţate pentru 5 octombrie, printre care propunere unei iniţiative legislative, prin strângere de semnături, pentru modificarea acestui act normativ.
"Prin articolul 48, toate sporurile din contractele colective de muncă, sporul de mediul rural, sporul de dirigenţie şi tranşele suplimentare sunt definitiv abrogate de la data publicării legii în Monitorul Oficial, iar până în 31 decembrie se abrogă, prin articolul 49, gradaţia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihică şi indemnizaţiile de conducere de la inspectorat şi directori, directori adjuncţi şi sporul practică pedagogică", a spus secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop.
Sindicaliştii spun că vor recurge la orice formă de protest menită să determine clasa politică să elimine din textul legii de salarizare prevederile prin care sunt afectate veniturile personalului din învăţământ.
"Nu excludem nici greva generală pe termen nelimitat, după ce, pe 5 octombrie, guvernanţii ne obligă să protestăm într-o zi festivă (Ziua Educatorului - n.red.)", a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Potrivit Constituţiei României, iniţiativele legislative populare sunt luate în considerare dacă se cumulează cel puţin 250.000 de semnături.
Primul pas al protestelor faţă de Legea unică a salarizării a fost făcut marţi, prin pichetarea Palatului Parlamentului, în timpul prezentării textelor de lege pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea.