MENIU

Sindicatele au propus Guvernului câteva măsuri anticriză

Foto: gandul.info

Sindicatele şi reprezentanţii Guvernului se aşează la masa negocierilor pentru a discuta un plan anticriză. În timp ce sindicalişti vor mai mulţi bani, premierul a transmis deja că sacul bugetului nu este fără fund şi cere cumpătare pe timp de criză.

În primul rând, liderii confederaţiilor sindicale cer creşterea alocaţiei pentru copii la 100 de lei, de la 42 de lei, cât este în prezent. Este vorba despre o creştere de peste 100%, de care ar urma să beneficieze aproximativ patru milioane si jumătate de minori.

O altă solicitare este creşterea ajutorului de şomaj la 75% din salariul mediu brut, nu din salariul minim brut, aşa cum este în prezent. Asta însemnă un ajutor de şomaj de 1.275 de lei, comparativ cu 475 de lei. În plus, sindicaliştii cer ca perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj să fie prelungită, pentru a veni în sprijinul celor care urmează cursuri de recalificare şi reorientare profesională.

În fine, un alt punct pe lista solicitărilor înaintate de sindicalişti guvernanţilor se referă la menţinerea legislaţiei privind valoarea punctului de pensie. De la 1 ianuarie, punctul de pensie ar fi trebuit să crească cu 11%, dar decizia a fost amânată de Guvern, pe motiv că bugetul pe 2009 nu a fost făcut.

Sindicaliştii mai cer şi asigurarea unei pensii minime de 350 de lei. Asta în condiţiile în care, la sfârşitul anului 2008, în România existau 18.600 de oameni cu pensii mai mici de 150 de lei.

Liderii de sindicat mai propun, de asemenea, exceptarea actorilor şi a profesorilor din mediul rural de la dispoziţiile ordonanţei de urgenţă care interzice cumulul pensie - salariu.

Realitatea.NET şi Realitatea TV vrea să afle părerea ta. "Ce măsuri ar trebui să ia statul român în plină criză economică?" este întrebarea la care te invităm să răspunzi. VOTEAZĂ AICI