MENIU

Sindicatele au fost chemate azi la negocieri, la Ministerul Muncii

Foto: RTV

Noi negocieri la Ministerul Muncii! După ce au ieşit în stradă, sindicaliştii au fost chemaţi astăzi din nou, la masa tratativelor. La întâlnire participă şi premierul Emil Boc.

Tema centrală a discuţiilor: salariul minim pe economie pentru 2010. Sindicaliştii cer ca peste un an salariul minim pe economie să crească până la 740 de lei faţă de 600 cât este la ora actuală. Asta în timp ce patronatele susţin că nu pot acorda mai mult de 650 de lei.

Printre temele negocierilor se numără stabilirea salariului minim garantat în plată pentru 2010 şi analiza evoluţiei acestui indicator până în 2014, precum şi pe elaborarea unor politici de dezvoltare economică sustenabilă. De asemenea, în cadrul dialogului tripartit vor demara negocierile asupra Pactului Naţional pentru Ocupare şi Stabilitate Socială. Acest pact va include o serie de măsuri menite să acorde protecţie şi sprijin salariaţilor, să asigure păstrarea locurilor de muncă în condiţii de sănătate şi securitate şi să impună politici salariale coerente. 

Sindicaliştii susţin că vor declanşa grevă generală pe termen nelimitat şi chiar voi boicota alegerile prezidenţiale, dacă Guvernul nu le va soluţiona revendicările.

''Dacă Guvernul nu ne ascultă suntem dispuşi să mergem până la boicotarea alegerilor prezidenţiale. Dacă nu vom ajunge la o reconciliere în sistemul bugetar atunci cu siguranţă vom ajunge la mijloace de protest extreme'', a declarat Răzvan Bordeianu, vicepreşedinte Alianţa Federativă a Funcţionarilor Publici SEDLEX.

Mii de sindicalişti din toată ţara au protestat miercuri în Piaţa Victoriei.