MENIU

Sindicaliştii spun că poliţiştii sunt supuşi la presiuni pentru a renunţa la proteste

Foto: RTV

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat în conferinţa de presă a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, că are informaţii despre presiunile care se fac în ţară asupra poliţiştilor, ca să nu participe la protestele ce vor începe luni.

Hossu a dat exemplu judeţul Satu Mare, unde poliţiştii ar fi fost puşi să semneze rapoarte că nu participă la protestele organizate de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Liderul sindical a dat asigurăti că mişcarea poliţiştilor va fi sprijinită de organizaţia pe care o conduce.

Preşedintele SNPPC, comisarul Marin Gruia, a explicat, în cadrul conferinţei, că revendicările anunţate încă de acum aproape două luni nu şi-au găsit rezolvarea şi că sistemul de siguranţă publică nu mai poate să funcţioneze în felul acesta.

"Poliţiştii nu trebuie să aducă de acasă hârtie, toner şi alte materiale pentru a munci. Infracţionalitatea în România a crescut simţitor, mai ales pe segmentul violenţei şi asta pentru că există un deficit mare de personal. Elevii şcolilor de poliţie sunt amânaţi la angajare, din sursă externă nu se mai angajază, astfel că poliţiştii sunt obligaţi să muncească ore suplimentare care nu sunt plătite. Compensaţia pentru chirie, de asemenea, nu se mai plăteşte, astfel că poliţiştii detaşaţi în interes de serviciu în alte localităţi vor fi evacuaţi de proprietari'', a spus Marin Gruia.

El a mai  precizat că sloganul mişcărilor de protest care vor începe luni va fi "Negru pe Alb", aceasta fiind singura soluţie prin care poliţiştii vor fi mulţumiţi, adică să primească în scris că vor fi bugetaţi aşa cum prevede legea.

"Joi, la întâlnirea pe care am avut-o cu ministrul Dan Nica şi la care a participat Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, am propus ca mărfurile confiscate de poliţişti să fie vândute, iar o parte din aceşti bani să intre în bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, la fel ca în Italia, şi astfel s-ar rezolva multe dintre problemele poliţiştilor. Domnul Gherghina a spus că ar fi oarecum o soluţie, însă este o procedură greoaie. În realitate, cred că vor să se înfrupte unii după bunul plac şi în funcţie de interese din banii obţinuţi prin vînzarea bunurilor confiscate de poliţişti", a spus Gruia.

"De la prima negociere care s-a făcut pentru legea unică de salarizare, în care coeficientul de ierarhizate pentru poliţişti era cuprinsă între 4,20 şi 5,60, s-a ajuns, astăzi, la un indice cuprins între 1,75 şi 2,10. Dacă Guvernul a hotărît diminuarea acestui coeficient cu 65 la sută, aşa cum avem informaţii, s-o facă pentru toată lumea, începînd cu preşedintele, nu doar pentru anumite categorii", a subliniat Gruia.

O nouă rundă de discuţii între reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi ministrul Internelor, Dan Nica, a avut loc, joi, la sediul MAI, după ce poliţiştii afiliaţi la sindicat au anunţat proteste începând de luni, 17 august.

Potrivit conducerii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, ministrul a fost cel care a propus întâlnirea de joi.

Liderii SNPPC susţin că au mai avut întâlniri cu şefii MAI, dar problemele lor nu s-au rezolvat.

Potrivit lui Gruia, peste 500 de poliţişti vor picheta, zilnic, în perioada 17-21 august, sediul Guvernului, 200, Palatul Cotroceni, 150 vor picheta Ministerul Administraţiei şi Internelor, 200, Ministerul Finanţelor, iar câte o sută de poliţişti vor picheta sediile Prefecturilor şi Inspectoratelor de Poliţie din întreaga ţară.