MENIU

Sindicaliştii Sed Lex fac grevă japoneză de solidarizare cu protestele profesorilor, pe 5 mai

Foto: NewsIn

Biroul executiv al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, reprezentând 72.130 membri de sindicat reunit în şedinţa extraordinară, a hotărât declanşarea acţiunilor de solidarizare cu protestele profesorilor prin organizarea unei greve de tip japonez pe 5 mai 2009.

Greva va avea loc sub egida "Greva pentru responsabilitate guvernamentală" şi are ca scop acordarea sumelor necesare elaborării legii unice de salarizare în cuantum de aproximativ 30% şi micşorarea ecartului dintre salariul minim şi cel maxim, de la 1/15 la 1/10.

"Fără cele două componente şi, în special, partea financiară, noua lege a salarizării unice nu aduce nici o îmbunătăţire a sistemului de salarizare şi, de aceea, noi respingem crearea unei legi doar pentru a bifa o acţiune", se arată în comunicatul Sed Lex.

A doua acţiune se referă la retragerea OUG 37/2009 privind politizarea sistemului instituţional public şi rediscutarea acesteia cu partenerii sociali pentru a găsi cele mai bune soluţii de îmbunătăţire a activităţii în administraţiua publică şi în întreg sistemul bugetar.

La acţiune vor participa aproximativ 60.000 de membri de sindicat din administraţia publică în Bucureşti şi în toate judeţele.

Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex are în componenţă Federaţia Naţională a Sindicatelor Muncii şi Protecţiei, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federeţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală şi Federaţia Sindicatelor Statisticienilor din România.