MENIU

Sindicaliştii din educaţie au reclamat încălcarea prin ordonanţe de urgenţă a drepturilor salariale

Foto: obiectivdesuceava.ro

Sindicaliştii din învăţământ s-au declarat consternaţi de numărul mare de ordonanţe de guvern declarate neconstituţionale şi de faptul că problemele salariale ale angajaţilor din învăţământ nu se pot rezolva nici în instanţă.

Deşi Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţionale atât Ordonanţele 15 şi 151 din 2008 date de Guvernul Tăriceanu prin care se amâna şi modifica Legea 221/2008 privind majorarea salariilor, Guvernul Boc a aprobat o nouă serie de documente prin care se aplică modificări şi amânări la legea promulgată anul trecut în Parlament.

"Este revoltător ce se întâmplă, pentru că deşi există precedentul neconstituţionalităţii, guvernul dă în continuare ordonanţe prin care drepturile salariale ale angajaţilor din învăţământ nu se pot câştiga nici în instanţă. Şi nu este vorba doar de ordonanţele care modifică Legea 221, dar şi de altele, cum ar fi 31 şi 41 din 2009, dar şi 71/2009", a precizat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Potrivit ordonanţei 71, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009, se vor acorda eşalonat pe trei ani, până în 2012, în fiecare an păgubiţii primind câte câte 33% din suma restantă.