MENIU

Silviu Sergiu: Frecţie la piciorul de lemn al absenteismului

Foto: Evenimentul Zilei

Un gest firesc. Înaintea oricărui scrutin, a devenit o cutumă ca şeful statului să transmită alegătorilor acest mesaj: democraţia este participativă, iar soliditatea ei este dată de gradul de implicare a cetăţenilor.

De la scrutin la scrutin însă, mobilizarea cetăţenilor la urne este o misiune din ce în ce mai grea pentru şeful statului, îndemnul său este tot mai gol de conţinut, pe măsură ce gradul de insatisfacţie faţă de clasa politică este mai ridicat. Din această perspectivă, preşedintele este de admirat. Nu este deloc simplu să inviţi alegătorii la urne, când prestaţia candidaţilor a fost lamentabilă în campania
electorală. E ca şi cum ai legitima mediocritatea.

Ca să nu-şi aducă singur prejudicii de imagine, şeful statului avea nevoie de argumente puternice. Retorica sa din emisiunea Televiziunii Române a fost însă total neinspirată. Traian Băsescu a evitat să se refere la prestaţia mediocră a eurocandidaţilor şi a bătut obrazul celor care refuză să vină duminică la urne. A renunţat la accentele de discurs antisistem şi a ales un mesaj dojenitor-mobilizator la adresa electoratului, confundându-se cu sistemul.

 

Citeşte mai mult în Evenimentul Zilei 

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu preşedinte scrutin şef de stat