MENIU

Shakira, Versace şi alţi copii romi din România abia ştiu să ţină pixul în mână, scrie AFP

Foto: worldwidesmiles.biz

Sărăcia, neîncrederea în instituţii, percepute ca fiind rasiste, şi căsătoria la vârste fragede se numără printre cauzele complexe ale lipsei de şcolarizare a romilor, fenomen pe care autorităţile şi ONG-urile române fac eforuri să-l combată, relatează AFP.

AFP a realizat un amplu reportaj, care are ca punct de plecare Bărbuleşti şi care se intitulează "Copiii romi descoperă puterea şcolii".

Numeroşi prieteni ai lui Shakira şi ai lui Versace din Bărbuleşti nu ştiu să ţină pixul în mână, pentru că mulţi dintre copiii romi nu au avut niciodată un asemenea instrument. Cu toate acestea, este tot mai mult conştientizat faptul că, pentru a schimba situaţia disperată a romilor, trebuie ca acestora să li se acorde atenţie de mici, scrie AFP.

Shakira, Versace şi alţi 18 copii cu vârste între 3 şi 5 au fost incluşi acum într-un curs intensiv pregătitor pentru grădiniţă - un prim pas de a diminua lipsa de şcolarizare atât de des întâlnită la romi, relatează articolul. Copiilor li se predau lecţii despre cum să se exprime, mergând până la noţiuni igienice de bază.

"Cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine îşi dezvoltă copiii capacităţile sociale şi cunoştinţele", spune Miralena Mamina, de la Salvaţi Copiii, un ONG care organizează programe pentru 860 de copii care merg la şcoală pentru prima oară.

România are una dintre cele mari comunităţi de romi din Europa: 530.000 potrivit recensământului din 2002 şi 2,5 milioane potrivit ONG-urilor. Temându-se de discriminare, mulţi nu îşi declară originea etnică. Temerile lor sunt alimentate de evenimente recente precum episodul din timpul concertului Madonna de la Bucureşti, când mii de fani au huiduit mesajul anitidiscriminare a romilor în Europa de Est, aminteşte AFP.

Nenumăraţi copii de romi nu se duc la şcoală sau renunţă după şcoala primară. Potrivit unui studiu guvernamental din 2008, 19% dintre romii cu vârste între 18 şi 29 de ani nu au fost niciodată la şcoală, comparativ cu 1,8 procente ale românilor.

Sărăcia, neîncrederea în instituţii, percepute ca fiind rasiste, şi căsătoria la vârste fragede în comunităţile tradiţionale se numără printre cauzele complexe pentru această lipsă de şcolarizare. "Din cauza unei ostracizări sociale de durată, şcoala  nu este văzută ca un lucru de preţ", spune Nicoleta Bitu, reprezentant al organizaţiei Romani Criss. "Nu pot face nimic cu şcoala. Chiar dacă îţi dai silinţa şi înveţi, rămâi 'ţiganul' societăţii", a spus ea, referindu-se la termenul peiorativ de adresare pentru comunitatea română, explică AFP. "Întotdeauna va fi cineva acolo să îţi reamintească faptul că eşti doar un ţigan", continuă ea.

Gheorghe Sarău de la Ministerul Educaţiei spune că în 1990 în şcoli figurau 129.000 de copii romi înscrişi, acum numărul lor crescând la 260.000.  Agenţia naţională pentru romi favorizează eforturile pentru combaterea lipsei de şcolarizare inclusiv prin reabilitarea caselor şi găsirea de slujbe pentru părinţi.