MENIU

SF-urile, animaţiile şi comediile, în topul încasărilor din 2009

Star Trek are şanse la Oscar

Dacă anul trecut, Batman a fost liderul box-office-ului, în 2009 filmele science-fiction au continuat să domine încasările.

Filmele science-fiction, animaţiile şi comediile au realizat cele mai mari încasări în 2009, singurul \"intrus\" în box-office-ul american al acestui an fiind cea mai recentă peliculă a seriei fantasy \"Harry Potter\", potrivit cotidianului Los Angeles Times.

Din categoria SF, \"Transformers: Revenge of the Fallen\" (foto) este filmul cu cele mai mari încasări din SUA în 2009, realizând aproape 400 de milioane de dolari. \"Star Trek\" ocupă locul al cincilea, cu încasări de 256,7 milioane de dolari, iar \"X Men Origins\", locul al optulea, cu bilete vândute în valoare de aproape 180 de milioane de dolari.

Animaţiile şi-au revendicat trei locuri în clasamentul peliculelor cu cele mai mari încasări din 2009. Astfel, \"Up\" este pe locul III, cu încasări de 289 milioane de dolari, \"Monsters vs Aliens\" ocupă locul al şaselea, cu bilete vândute în valoare de 198 milioane dolari, iar \"Ice Age: Dawn of the Dinosaurus\" se află pe locul al şaptelea, cu încasări totale de 193 milioane de dolari.

\"The Hangover\" (locul al patrulea în clasament, cu încasări de 270 milioane de dolari), \"Night at the Museum: Battle of the Smithsonian\" (locul nouă, cu 176 milioane dolari) şi \"The Proposal\" (locul al zecelea, cu 160 milioane de dolari) sunt comediile care au prins anul acesta la publicul american şi care, de altfel, s-au bucurat de succes în cinematografele din toată lumea.

\"Harry Potter and the Half-Blood Prince\" a realizat  încasări de 294 milioane dolari, ocupând locul al doilea în clasamentul realizat de cotidianul american.

Anul trecut, liderul încasărilor a fost cel mai nou film din seria Batman, intitulat \"The Dark Knight\", care a adunat peste 530 de milioane de dolari.