Sesizări la dispeceratul Voxpublica: autocare, 50 de lei pe vot şi “morţi” pe liste
Românii au sunat la dispeceratul Voxpublica pentru a povesti câteva din neregulile întâmpinate de la secţiile de votare din ţară.
50 de lei pentru o carte de identitate, în Rahova, anunţă A. Vladu, din Bucureşti. În Rovinari au fost distribuite 2.500 de pachete pentru a se vota un anumit candidat, povesteşte un anonim din Târgu Jiu. 100 de lei pe vot, anunţă un altul, maşini cu pachete lângă secţia de vot. Românii au sunat la dispeceratul Voxpublica pentru a povesti câteva din situaţiile întâmpinate de la secţiile de votare din ţară.
La secţia specială de la Colegiul Tehnic Media, procesul de votare a fost suspendat 10 minute din cauza unui votant, care a făcut o poză buletinului de vot cu telefonul mobil. Ceea ce a surprins pe toată lumea este faptul că votul acestuia era nul, arată o sesizare Voxpublica. Potrivit celorlalţi români de acolo, acesta a fotografiat buletinul ca să arate lumii ca n-a votat nici Băsescu, nici cu Geoană. Poliţistul de la secţia cu pricina era intrigat de ce omul a stat trei ore la coadă să dea un vot nul şi să îşi mai facă şi probleme cu legea.
Un anonim anunţă că la secţia specială de votare Filaret un grup de tineri votează de mai multe ori, iar poliţia şi organizatorii sunt amuzaţi. O neregulă asemănătoare sesizează şi A. Moraru, din Iaşi, care spune că poliţia ajută candidaţii să câştige voturi, lăsând tineri să voteze de mai multe ori.
Trei sesizări s-au referit la turismul electoral de la Cernică: un anonim informează că a fost sunat de o cunoştinţă şi i s-a spus că poate merge în această localitate să voteze pentru suma de 50 lei, un altul a precizat de maşini care transportă votanţi acolo. Un alt anonim, din Frumuşani, spune că două microbuze şi patru maşini au plecat spre Popeşti Leordeni, Glina şi Cernica
Radu, din Braşov, spune că la o secţie de votare din Săcele se ofera bani pentru voturi.
Un alt apel anonim menţionează ca la ora 8 au plecat din Vâlcea spre secţia de vot Olăneşti două autocare cu oameni escortate de poliţie. În aceeaşi idee, L. Buruita, din localitatea Macineni precizează că la secţia de vot Luncani sunt aduse persoane pentru a vota cu un anume candidat.
De asemenea, Popescu, din Mehedinţi, spune că patronul unei firme de transport local din Turnu Severin va transporta alegători la Orşova pentru a vota un anumit candidat.
În Domneşti, în faţa magazinelor sunt maşini care transportă alegători la vot, spune G. Tudorache.
Localnicii sunt conduşi de acasă până la secţia de vot cu maşinile primarului, arată o altă sesizare, referitoare la un sat din judeţul Teleorman.
Nicolae din Slatina, Olt , spune că în oraşn sunt aduse în jur de 400-500 de persoane din afară pentru a vota cu un anume candidat.
O serie de alte apeluri sesizează, de altfel, turismul electoral. Un anonim, din Turnu Severin, susţine că angajaţii unei companii sunt obligaţi să meargă sa voteze în altă localitate, în caz contrar vor fi concediaţi.
Microbuze cu votanţi au fost sesizaţi şi în câteva zone ale capitalei. Marin G. din Bucureşti, sesizează că în cursul zilei de ieri, în Piaţa Moghioroş din Drumul Taberei s-au făcut liste cu persoane dispuse să meargă în comune precum Baloteşti şi Brăneşti pentru a vota în schimbul sumei de 50 RON.
13 persoane la o singură adresă
Nedelcu, din Bucureşti, transmite că la secţia 642, pe adresa ei figurează de 20 ani o persoană care nu a locuit niciodată acolo.
De asemenea, Filoftea din Bucureşti menţionează că deşi soţul a decedat acum 20 de ani, încă se mai regăseşte pe listele de vot.
R. Vartan, din Bucureşti, susţine că deşi fiica dumneaei este plecată în Canada de aproape 10 ani, aceasta se află încă pe listele secţiei de votare 351.
A. Popa, din Copşa Mică, este idignat că pe adresa dumnealui figurează pe listele de vot 13 persoane şi nu 2, câte locuiesc acolo.
M. Nicolescu din Constanţa, la una din secţiile de vot apar pe liste persoane decedate în urmă cu 4 ani.
A. Cristian din Bucureşti afirmă, chiar, că la secţia sa de votare o altă persoană a votat în locul dânsului.
Alţii, în schimb, nu se regăsesc pe listele de vot. S. Bujor din Bucureşti este indignat că nu este pe listele de vot şi nu-şi poate exercita acest drept. Şi F. Marin Florin, tot din Bucureşti, cu viză de flotant, a mers la secţia de votare, din zona în care locuieşte şi a fost trimis la o secţie specială deşi legal acolo trebuia să voteze. A făcut reclamaţie la poliţie şi a primit doar nu număr de înregistrare.
D. Suciu, din Bucureşti, spune că deşi s-a mutat în urmă cu 3 ani, apare în continuare pe listele de vot de la vechea adresă.