Serviciile SMURD sunt afectate de criza financiară
Lipsa banilor la bugetele locale loveşte dur în serviciul medical de urgenţă. Edilii nu mai au din ce să plătească personalul şi utilităţile serviciilor SMURD. La Sibiu, de exemplu, medicii au plecat unul câte unul şi acum serviciul funcţionează cu doar doi doctori.
Salariile de cel mult 2.000 de lei pe lună şi neplătite la timp i-au făcut pe medicii de la SMURD Sibiu să plece în străinătate. Serviciul a rămas cu doar doi specialişti şi a împrumutat 8 rezidenţi din judeţul vecin, Mureş.
Din cauza salariilor mici, foarte puţini absolvenţi de medicină aleg să se specializeze la serviciile de urgenţă.
Primăriile din banii cărora sunt plătite serviciile SMURD Hunedoara au rămas fără fonduri. Nu au mai putut, astfel, să cotizeze la Asociaţia care finanţează SMURD-ul. Angajaţii riscă să nu-şi mai primească salariile. De plata utilităţilor nici nu poate fi vorba.
Soluţia ar fi un împrumut sau concedierea tuturor angajaţilor. Primăriile care nu-şi onorează cotizaţia către Salvital până la 1 noiembrie, vor fi scoase din această Asociaţie.
Primarii datori au spus că au bugete foarte mici şi nu-şi permit să achite cotizaţiile, chiar dacă SMURD ameninţă că nu va mai oferi asistenţă în localităţile lor. "S-a ajuns la nişte datorii de aproximativ 7 miliarde. Numai o singură primărie are datorie de 2 miliarde", a spus Petru Mărginean, director SMURD Hunedoara. 34 dintre cele 39 de primării membre ale asociaţiei au primit un ultimatum.