Şerban Copoţ, de la Animal X, a fost numit ambasadorul schimbărilor climatice pentru România
Şerban Copoţ, mai cunoscut sub porecla de Hienă, de la Animal X, a plecat luni la conferinţa pentru mediu de la Copenhaga pentru a reprezenta ţara noastră.
Climate Change Conference va avea loc la Copenhaga în perioada 7-18 decembrie şi este cel mai aşteptat eveniment de mediu al anului. Iar Şerban Miron Copoţ, Preşedintele Asociaţiei Generaţia Verde, desemnat Ambasador al Schimbărilor Climatice pe România de către Comisia Europeană în cadrul Campaniei \"Play to Stop - Europe for Climate\" a plecat luni, 7 decembrie la Copenhaga pentru a reprezenta România, alături de ceilalţi 10 ambasadori europeni.
\"Copenhaga înseamnă speranţă. Sperăm ca reprezentanţii politici a celor 192 de state participante la acest summit vor încheia un acord cu privire la schimbările climatice. Schimbările climatice există, au devenit o realitate şi reprezintă o problemă atât pentru viitorul copiilor nostri cât şi pentru viitorul nostru imediat. Nu dorim ca zapada de sărbătorile de iarnă să devină o dulce amintire\", a declarat Şerban Copoţ.
Cu ce ocazie la Copenhaga şi ce vei face acolo?
Este cel mai important şi asteptat eveniment al anului. Reprezentanţii a 192 de state vor fi prezenţi în capitala daneză pentru a decide viitorul planetei din punctul de vedere al strategiei pe care o vor adopta în lupta
cu schimbările climatice. Comisia Europeană a iniţiat campania \"Play to stop - Europe for Climate\" pentru a întări pozitia de lider a UE în lupta cu schimbările climatice. Speranţele legate de încheierea unui acord la
acest summit sunt strâns legate de necesitatea urgenţă de a acţiona unitar la nivel global pentru a putea încetini schimbările climatice.
Cum ai fost ales ambasadorul Comisiei Europene pentru schimbări climatice în România?
Faptul că sunt persoană publică s-a completat foarte bine cu activitatea profesională pe care am desfăşurat-o în domeniul protecţiei mediului aducându-mi suficiente argumente în favoarea deciziei pe care a luat-o
Comisia Europeană. Începând cu înfiinţarea Asociaţiei Generaţia Verde în 2006, am avut o relaţie destul de strânsă cu instituţiile europene, în 2008 participând la Parlamentul European la Agora pe schimbări climatice, în cadrul comisiei pe Resurse, unde s-a negociat celebrul pachet 20-20-20 (reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020).
Ce face un astfel de ambasador?
Campania Play to Stop - Europe for Climate se desfăşoară în 11 state europene printre care şi România. Rolul ambasadorului este de a face cunoscută problema schimbărilor climatice şi de a împlica tinerii în acest
subiect pentru că ei sunt generaţiile care vor fi cele mai afectate de acest fenomen. Eu am ales să promovez calculatorul de emisii de CO2 de pe www.generatiaverde.ro , pentru că mi se pare cea mai directă metoda de a lua la cunoştinţă într-un mod real şi cuantificabil subiectul negocierilor de la Copenhaga.
De ce este necesar să ne calculăm amprenta de carbon?
Pentru că absolut nimeni nu poate vorbi despre atitudine eco atâta timp cât nu îţi cunoşti propria amprentă de carbon. Este elementar să cunoşti impactul personal al emisiilor de gaze cu efect de seră asupra mediului.
Până în acest moment aproximativ 19.000 de români şi-au calculat amprenta de carbon ceea ce ne plasează pe primul loc între ţările participante la această campanie.
Cum putem stopa acasă consumul de cabon?
Gesturi minore care necesită puţină atenţie la început până se înrădăcinează în obiceiuri, ne pot apropia de idealul de emisii reduse de CO2. Încărcătoarele de telefon lăsate în priză, lumina lăsată aprinsă, aparatura lăsată pornită sau în standby, călătoriile exclusive cu automobilul prin oraş sunt doar câteva exemple de activităţi care contribuie la mărirea amprentei de Carbon a fiecăruia dintre noi si in acest fel afectand mediul inconjurator. Pentru o mai detaliată documentare asupra acestui subiect recomand parcurgerea aplicaţiei de pe www.generatiaverde.ro , calculatorul amprentei CO2, în cadrul căreia sunt date exemple specifice referitoare la reducerea amprentei CO2.
Care e amprenta ta de carbon? Tu cum o stopezi?
În vara anului 2008, când am parcurs pentru prima data un calculator de emisii de CO2 care nu conţinea parmetrii româneşti, era de 16,8 tone CO2/an.
Treptat am reuşit să o reduc până la 5,9 tone CO2/an în această toamnă. Am mers exclusiv cu bicicleta începând cu primavara acestui an până târziu în toamnă, fac numai duşuri, nu las absolut nimic conectat la reţea sau aprins nejustificat, sunt în general foarte atent la sugestiile calculatorului de CO2 de pe site-ul asociaţiei şi încerc să le respect întocmai.
De ce nu avem zăpadă de Craciun?
Sunt din ce în ce mai vizibile efectele schimbărilor climatice şi, deşi cei bătrâni nu le denumesc aşa pompos, comparaţiile cu sărbătorile de iarnă din sec XX, relevă evidenţa că vremea s-a schimbat.
Dacă omenirea va continua să duca stilul de viaţă iresponsabil pe care l-a avut până acum, în mai puţin de 20 de ani nu se va mai putea schia decât în nordul Europei. Munţii Alpi, şi implicit munţii Carpaţi vor duce lipsa
zăpezilor. Să avem 23 de grade Celsius în luna decembrie este o realitate care ne depărtează din ce în ce mai mult de idealul de sărbători de iarnă însoţite de zăpadă. Nu putem decât să păstrăm vie speranţa că mai marii
lumii se vor întelege la Copenhaga că trebuie să-i ţinem lui Mos Crăciun zăpada sub sanie.