Senatorii au amânat dezbaterea legii care interzice cumulul pensie-salariu
Dezbaterea legii care interzice cumulul pensie-salariu, în forma în care a fost elaborată, a fost amânată pentru marţi.
Guvernul a făcut apel, luni, la senatori, să voteze legea care interzice cumulul salariu-pensie, în forma în care a fost elaborată. Adică, cei care au pensii mai mari decât salariul mediu pe economie, să nu mai poată lucra în instituţiile statului.
Guvernul a solicitat senatorilor să nu voteze pentru menţinerea cumulului pensie-salariu. Executivul a înaintat Parlamentului un proiect de lege, prin care cei cu pensii mai mari decât salariul mediu pe economie şi care primesc în acelaşi timp şi salariu de la stat, trebuie să opteze pentru una dintre cele două forme de remunerare.
Documentul Guvernului a fost modificat de Comisia de muncă a Senatului. Parlamentarii vor să menţină cumulul pensie-salariu, dar prin introducerea impozitării progresive.
Potrivit modificărilor aduse proiectului de lege, dacă pensia este mai mică sau egală cu salariul mediu pe economie, atunci veniturile se impozitează cu 16%. În cazul în care pensia este mai mare decât salariul mediu pe economie, dar mai mică sau egală cu patru salarii medii, atunci impozitul este de 30%. Pentru pensia cuprinsă între patru şi opt salarii medii, se aplică un impozit de 60%. Cei care au o pensie mai mare decât nivelul a opt salarii medii, vor plăti impozit de 80%.
Această variantă a fost semnată de PNL, PSD şi UDMR, iar parlamentarii spun că iniţiativa Executivului ar face discriminări în privinţa exercitării dreptului la muncă.