Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a fost eliberat din funcţie în urma furtului de arme de la Ciorogârla
Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Constantin Croitoru, a fost eliberat din funcţie în urma incidentul de la Unitatea militară din Ciorogârla, a anunţat ministrul Apărării, Mihai Stănişoară. O anchetă în acest caz a fost demarată şi de Parchetul General unde ministrul Stănişoară a fost audiat vineri seară.
Ca măsuri administrative luate în urma incidentului de la Ciorogârla, Mihai Stănişoară a anunţat eliberarea din funcţie a mai multor cadre militare, printre care Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene - general maior Croitoru Constantin.
Mihai Stănişoară a anunţat într-o conferinţă de presă că, în cea ce priveşte furtul de arme de la depozitul din Ciorogârla, a fost anunţat Parchetul Militar, care a demarat o anchetă pentru a stabili circumstanţele producerii incidentului şi pentru a-i identifica pe vinovaţi.
Pe lângă ancheta penală, Stănişoară a dispus formarea unei comisii de anchetă care a desfăşurat, în regim de urgenţă, o cercetare administrativă. Aceasta a constatat neregului în executarea serviciului de zi pe unitate a serviciului de pază, precum şi o lipsă de fermitate în exercitarea actului de comandă şi control de către cei care aveau atribuţii în acest sens.
"Imediat după aflarea evenimentului am dispus măsuri de întărire a pazei şi de asigurare a securităţii la toate unităţile militare din ţară", a mai spus ministerul Apărării, care a asigurat că dispariţia armelor a fost un eveniment izolat.
În urma inventarului s-a constatat că din unitate lipsesc mai multe arme, dar niciun fel de muniţie. "Acest fapt arată că este puţin probabil ca aceste arme să fie şi folosite", a spus Stănişoară. Acesta a precizat că armele care au fost furate sunt pistoale, pistoale mitralieră şi o puşcă mitralieră, câteva baionete şi câteva binocluri.
Alte 16 cadre militare au fost eliberate din funcţie
Au mai fost eliberaţi din funcţie: ofiţerul de Contrainformaţii de la brigadă - maior Uţă George, şeful Direcţiei Contrainformaţii şi Siguranţă Militară de la Statul Major al Forţelor Aeriene - locotenent colonel Popa Maricel, comandantul de brigadă - general de brigadă Oprea Haralambie, şeful de Stat Major la brigadă - colonel Cocioartă Marian, şeful de operaţii la brigadă - colonel Dumitrescu Ştefan, comandantul de batalion - locotenent colonel Berbeciu Cătălin, şeful de Stat Major la batalion - maior Popa Lucian, ofiţerul cu operaţiile din batalionul tehnic - maior Cocoşatu Ionel, comandantul de pluton poliţie militară - plutonier major Dinu Alexandru, comandantul de pază - sergent Tudorache Marius, şeful de Resurse la Statul Major al forţelor Aeriene - generalul de brigadă Costel Tătaru, precum şi cei doi caporali care efectuau serviciul de pază.
În plus, vor pleca şeful serviciului poliţie militară din Statul Major General - colonel Pleşanu Marcu, şeful secţiei pază şi securitate în serviciul Poliţiei Militare - colonel Pupăză Constantin şi şeful direcţiei Contrainformaţii şi Siguranţă Militară - general de brigadă Ion Ungureanu.
Potrivit ministrului Apărării, "aceste eliberări din funcţie sunt măsuri de ordin administrativ, urmând ca Parchetul Militar şi instanţele abilitate să stabilească eventualele vinovăţii pe linie penală".
Armele furate din depozitul de la Ciorogârla se află în preajma Capitalei, iar anchetatorii speră să rezolve cazul în aproximativ 24 de ore. Dezvăluirea este făcută în ediţia de sâmbătă a ziarului Gardianul, care citează surse judiciare.
Aceleaşi surse afirmă că jaful ar fi fost comis de un fost angajat al unităţii, ajutat de doi complici, printre care şi un soldat de la paza depozitului. Furtul a avut loc cel mai devreme luni, 26 ianuarie 2009.
Sursele citate de Gardianul dau detalii şi despre numărul, dar şi despre tipul armelor furate. Potrivit acestora, s-au furat o puşcă mitraliera cu trepied, 15 pistoale mitralieră AKM cu pat rabatabil, aproximativ 30 de pistoale TT şi 9 pistoale Carpaţi. Gardianul scrie de asemenea că armele furate se află în preajma Capitalei, rostul filtrelor de poliţie fiind acela de a împiedica mutarea lor din locul în care se află acum. Anchetatorii bănuiesc de asemenea că armele erau destinate miliţiilor kurde.