MENIU

Şeful programului de construcţie a rachetei Bulava a demisionat după un nou test eşuat

Foto: mynewz.ro

Responsabilul tehnic al proiectului de construcţie a rachetei intercontinentale ruse Bulava, Iuri Solomonov, a demisionat după un nou test eşuat al rachetei la jumătatea lunii iulie.

Solomonov, directorul Institutului de Termotehnică de la Moscova, "şi-a prezentat demisia după ultimul eşec al rachetei Bulava", a declarat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial al forţelor strategice ruse, citată de agenţia de presă Interfax. "Demisia sa va fi acceptată, o reorganizare a conducerii institutului fiind considerată necesară", a adăugat sursa.

Directorul adjunct al institutului a confirmat demisia lui Solomonov, însă a dezminţit că aceasta ar avea vreo legătură cu cel mai recent eşec al rachetei Bulava, la 15 iulie, în Marea Albă.

"Structura conducerii institutului este pe punctul de a fi schimbată", a declarat Boris Rumianţev, dând asigurări că această reorganizare a început în urmă cu un an şi că atribuţiile lui Solomonov ar putea fi împărţite între doi oficiali. "Dacă ar fi fost vorba de o sancţiune, i s-ar fi retras şi funcţia de proiectant-şef", a subliniat Rumianţev.
Cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, Bulava (SS-NX-30 în clasificarea NATO) poate  fi echipată cu zece ogive nucleare şi urmează să fie instalată la bordul unor submarine nucleare de lansare de a patra generaţie, care sunt construite în prezent în Rusia. Cinci din zece teste cu rachete Bulava s-au soldat cu eşecuri.

La testul din 15 iulie, un dispozitiv lansat de pe submarinul de lansare Dmitri Donskoi s-a dezintegrat în zbor în urma unei defecţiuni la primul etaj al rachetei. Incidentul pare să fi fost provocat de o "supraîncălzire a fuselajului rachetei care a modificat traiectoria acesteia" şi a determinat dezintegrarea automată a rachetei, a declarat în iulie o sursă din complexul militaro-industrial, citată de agenţiile ruse de presă.
Mai multe articole despre:
demisie rachetă test eşec Bulava