MENIU

Şeful bolşevicilor şi alţi 50 de opozanţi au fost arestaţi, la Moscova, în timpul unei manifestaţii

Foto: romanialibera.ro

Şeful Partidului Naţional-Bolşevic rus, Eduard Limonov, şi alţi aproape 50 de opozanţi au fost arestaţi, vineri, la Moscova, în timp ce încercau să organizeze o manifestaţie neautorizată pentru a cere schimbarea regimului.

Cel puţin 40 de persoane au fost arestate cu brutalitate în centrul capitalei ruse, unde o "manifestaţie de dezacord" prin care se cerea demisia preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a premierului Vladimir Putin urma să aibă loc, la ora locală 18.00 (17.00 ora României). Manifestanţii scandau "Avem nevoie de o altă Rusie".

"Activiştii au fost bătuţi în maşinile poliţiei", a declarat, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, Aleksandr Hatov, unul dintre membrii mişcării de opoziţie liberale Frontul Cetăţenesc Unit.

Limonov, care "se îndrepta spre o piaţă din centrul capitalei ruse, a fost oprit într-un loc din Moscova de poliţia rutieră", a declarat purtătorul său de cuvânt, Aleksandr Averin, pentru Ecoul Moscovei. Câteva minute mai târziu, o furgonetă cu scutieri a ajuns la faţa locului, iar Limonov şi trei dintre colaboratorii săi au fost arestaţi, a adăugat el.

47 de persoane au fost arestate, a spus Janna Ojimina, purtătoare de cuvânt a poliţiei de la Moscova, citată de Interfax. "Aproape 200 de persoane şi 50 de jurnalişti au luat parte la manifestaţia neautorizată din piaţa Triumphalnaia. 47 de persoane au fost arestate", a spus ea, care a confirmat şi reţinerea lui Limonov.

Primăria a interzis manifestaţia, sub pretextul că o cursă de ciclism acrobatic urma să se desfăşoare în acelaşi loc şi la aceeaşi oră.

Tentativa precedentă de a organiza o "manifestaţie de dezacord", în 31 mai, a dus la 20 de arestări, inclusiv a lui Limonov. Următoarele manifestaţii sunt prevăzute pentru 31 august, 31 octombrie şi 31 decembrie, au anunţat naţional-bolşevicii.