MENIU

Şeful ANRM: Sterling nu are atestat pentru activităţi petroliere, nici autorizaţie de mediu

Foto: zf.ro

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat miercuri, că, în august 2008, când firma Sterling a încheiat contractul cu Agenţia, nu era atestată să execute activităţi petroliere şi nu avea autorizaţie de mediu pentru a realiza investiţiile prevăzute în contract.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a anunţat, într-o audiere la Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor, că în momentul în care Agenţia a încheiat contractul cu firma Sterling, aceasta nu a demonstrat că are bonitate financiară, materială sau resursele umane adecvate activităţii de explorare.

"Informaţiile oficiale depuse la ANRM privitoare la Sterling nu există, firma nu este atestată să execute activităţi petroliere", a spus Mărăcineanu.

Potrivit acestuia, Sterling nu are nici autorizaţie de mediu. Întrebat de preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, dacă firma a avut autorizaţie de mediu pentru a realiza investiţiile prevăzute în contract, preşedintele Agenţiei a răspuns: "Pentru activitatea de explorare pe care au desfăşurat-o, nu am avut acte care să ateste o autorizaţie de mediu".

Mărăcineanu a precizat ca nu există nici la ANRM, nici la Sterling, documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra într-unul de exploatare si producţie, dintr-unul de explorare."Cred că OUG 101/2007, (care modifică Legea petrolului,n.r.), a pus umărul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare şi împărţire a producţiei într-unul de exploatare, cu ieşirea statului din acest contract", a adăugat preşedintele ANRM.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara, la Realitatea TV, că serviciile de informaţii "habar n-au avut" de contractul cu firma Sterling şi că "prudenţa" l-a făcut să nu se pronunţe pe această temă, deşi are "destule analize", precizând că aşteaptă rapoarte oficiale.

Traian Băsescu a spus că speră că Guvernul va avea măcar o concluzie a Corpului de Control al primului-ministru, "dacă nu şi a altora". Întrebat dacă contractul cu Sterling a fost discutat în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şeful statului a negat, precizând că acesta "nu este subiect de CSAT", dar că lucrurile se pot schimba în funcţie de rapoartele de control. 

Corpul de control al Guvernului a început, pe 9 februarie, verificările cu privire la contractul încheiat între Sterling Resources şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat Agenţiei NewsIn preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu.

Premierul Emil Boc declarase anterior că va fi analizată sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare încheiat între Sterling Resources şi ANRM a fost transformat în acord petrolier şi de concesiune.

Premierul Boc a declarat joi, 5 februarie, că, potrivit actului adiţional încheiat cu Sterling Resources, compania a avut înainte de decizia CIJ drept de explorare în Marea Neagră, iar după decizia Curţii contractul prevede şi dreptul de exploatare a resurselor. Primul-ministru, care a anunţat că a fost desecretizată anexa la ontractul în cauză, a anunţat şi că a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia este de 30 de ani, calculaţi de la data intrării în vigoare a Contractului de explorare şi împărţire a producţiei, cu drept de prelungire pentru o perioadă de până la 15 ani.

Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia a fost încheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil şi Canadianoxi Ltd. şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.570/1992, înainte de intrarea în vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat că tipul de contract petrolier practicat în Romania este acordul petrolier de concesiune.

Mai multe articole despre:
ANRM Sterling Gelu Mărăcineanu