Şedinţa Comisiei de anchetă în cazul Elena Udrea s-a desfăşurat cu uşile închise
Membrii Comisiei de anchetă în cazul Elena Udrea au decis ca şedinţa în care forul va delibera în privinţa achiziţiilor publice ale MT pe baza analizelor prezentate de experţi să se desfăşoare cu uşile închise, pentru a respecta Regulamentul Comisiei privind antepronunţarea.
Preşedintele Comisiei, liberalul Ludovic Orban a arătat, la rândul său, că, dacă deliberările nu au caracter public, atunci se elimină riscul de încălcare a articolului din Regulament ce vizează antepronunţarea. Propunerea Aurei Vasile a fost adoptată de Comisie cu unanimitate de voturi.
Deputaţii din Comisie dezbat astăzi documentele preliminare întocmite de experţii în achiziţii publice, contabil şi IT.
Membrii forului de anchetă în cazul Elena Udrea au decis marţi, la propunerea social-democratei Aura Vasile, ca în şedinţa de astăzi să formuleze "concluzii preliminare" în legătură cu activităţile MT reflectate în documentele transmise forului, pe baza analizelor preliminare ce vor fi prezentate de către experţii în achiziţii publice angajaţi de Comisie.
Şi deputatul PSD Dumitru Chiriţă a pledat pentru transmiterea unui raport către plen: "La sfârşitul săptămânii, doamna Udrea a luat lumină la malul mării de la mentorul său, care i-a dat dezlegare la a acţiona cu toată tăria pentru subminarea statului de drept. Apreciez că este momentul să încetăm ceea ce se întâmplă vizavi de relaţia dintre Parlament şi minister şi să transmitem plenului Camerei concluziile şi recomandările noastre în raport".
Reprezentanţii PNL din Comisie s-au raliat la poziţia social-democraţilor. "Nimeni nu ne poate împiedica să facem un raport preliminar, în baza documentelor pe care le avem. Ce să facem, să trimitem portăreii şi poliţia la MT să îi forţăm să ne pună la dispoziţie documente?" a declarat şi preşedintele Comisiei, Ludovic Orban. Liderul liberal a adăugat că, tot miercuri, Comisia trebuie să ia o decizie privind demersurile pe care le va formula "în faţa comportamentului ce întrece orice limită a Constituţiei, legilor şi bunului simţ al ministrului Udrea" şi că, "toţi funcţionarii iresponsabili pentru încălcarea gravă a Constituţiei trebuie pedepsiţi în conformitate cu prevederile legale".
De altfel, deputaţii au stabilit, prin vot, că refuzul Ministerului Turismului de a pune la dispoziţie documentele solicitate reprezintă o încălcare a Constituţiei şi Legii răspunderii ministeriale şi au constatat "refuzul" ministrului de a se supune prevederilor constituţionale şi legale de a fi audiată de Comisie.
Marţi, Elena Udrea s-a prezentat la Comisie, dar nu a stat mai mult de jumătate de oră. Elena Udrea a afirmat, după ce a părăsit sala Comisiei de anchetă care vizează modul în care au fost cheltuiţi banii publici de către Ministerul Turismului pentru campanii de promovare, că va accepta să compară în faţa oricărei comisii constituite legal. "Aştept să fim chemaţi în faţa Comisiei juridice pentru că am făcut sesizare la Biroul Permanent să fim sesizaţi în Comisia juridică pentru a putea afla care este scopul discuţiilor din Comisia de anchetă, de ce membrii săi au făcut acele declaraţii. Şi o altă soluţie foarte uşor de realizat, să ne prezentăm în faţa Comisiei permanente de care aparţinem. Este condusă de un membru PSD, dar nu avem nici o problemă. Dar nu în faţa Comisiei din care fac parte oameni dovediţi ca având un singur scop - fabricarea unui dosar penal", a declarat Udrea.
Mai multe articole despre:
turism
dosar penal
Elena Udrea
Ludovic Orban
Ministerul Turismului
Comisia de Anchetă