MENIU

Sediile multor instituţii publice din ţară sunt în paragină şi riscă să se prăbuşească

Imagini cu sedii aflate în stadiu avansat de degradare
Foto: flickr.com

În timp ce şefii de agenţii au salarii de zeci de euro, sediile multor instituţii publice stau să cadă. Tavane din care se desprinde tencuiala, mucegai şi birouri inundate la fiecare ploaie. Aşa arată multe instituţii publice din România. Spre exemplu, sediul agenţiei de plăţi în agricultură din Brăila sau institutul de medicină legală din Craiova.

De exemplu, cladirea IML-ului din Craiova a ajuns într-un asemenea stadiu de degradare încât medicii au fost nevoiţi să pună afişe prin care să îi avertizeze pe cei care vin ca din zid ar putea să cadă cărămizi.

Construită în 1950, clădirea nu a fost renovată niciodată. Şi nici nu va fi pentru că este revendicată. Din cauza condiţiilor, în instituţie nu există morgă.

IML Craiova a primit un teren unde să îşi construiască un sediu nou. Are însă nevoie de un milion şi jumătate de euro, bani care nu vin de nicăieri.

La fel de rău arată şi sediul APIA din Brăila. Numai că aici s-au cheltuit 90.000 de lei pentru renovare, bani care însă nu se văd unde au fost investiţi.

Lucrările făcute au vizat doar reabilitarea ultimului etaj. În schimb, acoperişul vechi din 1929 nu a fost nici măcar cârpit. Nici conducerea instituţiei nu îşi explică ce s-a făcut de fapt.

Cu toate că titlul proiectului a fost de reparaţii capitale toate lucrările cuprinse în acest proiect sunt de modernizare.

Lucrările de renovare au fost realizate de o firmă deţinută de mama fostului director al APIA. Cladirea în care funcţionează instituţia este monument istoric iar reparaţiile acoperişului costă cel puţin un milion de lei.