MENIU

Securitatea în Irak riscă să redevină o problemă

Foto: REALITATEA.NET

Un sângeros atentat sinucigaş, cel mai grav din ultimul an şi jumătate, s-a soldat sâmbătă cu 72 de morţi şi distrugerea a peste 80 de case în regiunea Kirkuk, reamintind că progresele în materie de securitate rămân fragile la mai puţin de zece zile până la retragerea americană din oraşele irakiene.

Atentatul, care a devastat centrul oraşului Taza, a fost atribuit de autorităţile locale reţelei al-Qaida şi a provocat mânia locuitorilor turcomani din această localitate liniştită în mod obişnuit. Un kamikaze a detonat pe o stradă din centrul oraşului camionul pe care îl conducea şi care era încărcat cu o tonă de explozibil, potrivit poliţiei. 72 de persoane au fost ucise şi mai mult de 200 rănite.

"Cea mai mare parte a victimelor sunt copii, persoane în vârstă sau femei fără apărare, categorii reprezentând o ţintă facilă pentru terorişti", a declarat guvernatorul din Kirkuk, Abdel Rahman Mustapha."Terorismul nu a fost eliminat în întregime, chiar dacă a fost slăbit mult. Vor să semene seminţele discordiei confesionale", a explicat oficialul.

Ambasadorul american la Bagdad, Christopher Hill, şi generalul Ray Odierno, comandantul coaliţiei internaţionale, au condamnat "atentatul sălbatic" de la Taza şi au asigurat guvernul irakian de sprijinul lor. A doua zi după atac, apărarea civilă irakiană îşi continua căutările printre ruinele caselor ajutată de soldaţii americani.

"84 de case au fost distruse de suflul exploziei. Pagubele sunt foarte mari în magazine, cafenele şi clădiri administrative", a declarat un locotenent al apărării civile irakiene. Localnicii rătăceau prin mijlocul dărâmăturilor încercând să-şi recupereze bunuri şi câteva haine din casele lor distruse, în timp ce salvatorii degajau molozul cu excavatoare sau chiar cu mâinile goale. Toţi îşi exprimau sentimente amestecate, de dezolare şi mânie. Familii întregi din cartier au fost decimate. Un localnic spune că 17 membri ai familiei Zaman au fost ucişi. Un singur copil, Hussein, în vârstă de 5 ani, a supravieţuit, pentru că se afla afară din casă.

Acordul de securitate irakiano-american prevede că trupele american se retrag cel mai târziu la 30 iunie din oraşele irakiene, prima etapă a unei dezangajări totale prevăzute spre sfârşitul anului 2011.

Violenţele au atins duminică şi Bagdad şi Mosul, unde nouă poliţişti au fost ucişi, dintre care cinci de către bărbaţi înarmaţi cu pistoale echipate cu amortizoare.
Mai multe articole despre:
Irak americani atentat soldaţi Kirkuk Securitate kamikaze