MENIU

Seculici (PDL) spune că articolul NYT despre fermele Smithfield "este o reglare de conturi plătită"

Foto: virtualarad.net

Liderul PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat joi că articolul din New York Times, în care apare numele său în legătură cu afacerile firmei Smithfield, "este o reglare de conturi, categoric plătită", fiind contactat în urmă cu 2 luni de zile de reporterii Herald Tribune, şi nu ai NYT.

Fostul vicepremier din guvernarea Tăriceanu I, Gheorghe Seculici, este nominalizat într-un articol publicat de NYT despre firma Smithfield pentru că ar fi proiectat o serie de ferme pentru aceasta, făcând totodată lobby pentru afacerea cu porci a firmei folosindu-se de relaţia sa cu preşedintele Traian Băsescu şi este citat cu o declaraţie.

Liderul PDL a declarat pentru NewsIn însă că reporterii care l-au contactat nu s-au recomandat de la NYT, ci de la Herald Tribune. "Eu am vorbit cu doi ziarişti de la Herald Tribune, care au scos practic toată declaraţia din context, nici vorbă de afirmaţi pe care mi-o pun mie acolo în dialogul cu ei (...) A fost în urmă cu două luni de zile, când nu se punea problema despre niciun virus şi despre niciun fel de problemă, dimpotrivă", a spus Seculici pentru NewsIn.

Liderul PDL a susţinut că "NYT este una dintre cele mai mari companii care se află în faliment în momentul de faţă. Este o reglare de conturi, categoric plătită de cineva". "Smithfield este normal să aibă duşmani, iar legătura este clară, e vorba de campania electorală şi normal că se asociază numele meu cu numele altor personalităţi în care încearcă să lovească", a susţinut Seculici.

El a mai explicat că cele 12 ferme pe care le-a proiectat pentru Smithfield respectă toate normele sanitar-veterinare şi de mediu. "La aceste proiecte a fost folosită pentru prima oară tehnologie nouă, de stocare a dejecţiilor în containere metalice, fiind singurele ferme din ţară care au un asemenea sistem de stocare a dejecţiilor", a susţinut liderul PDL precizând că firma sa de arhitectură este cea mai mare din judeţul Arad.

"Tot ce a fost fermă proiectată în Arad, în ultimii 50 de ani, a fost făcută de firma noastră, deci eram cei mai în măsură să le proiectăm, şi au venit la noi după ce au fost alte firme care nu şi-au putut onora proiectul la timp", a susţinut Seculici, menţionând că încheierea contractului a fost făcută cu Comtim, care a fost preluat mai apoi de Smithfield.

Totodată, Seculici a explicat că problemele au vizat "vechiul Comtim care exista în zona respectivă şi într-adevăr, până în perioada lui '90, a fost una dintre cele mai mari companii de producere a cărnii de porc din Europa". "Într-adevăr a avut cele mai mari probleme de mediu şi a fost sistată după '90 tocmai din cauza problemelor de mediu pe care le-a avut, pentru că a creeat o poluare în toată zona Banatului mai mare decât orice alt poluant chimic care cred că a existat în Europa", a mai spus democrat - liberalul.  

Mai mult, Seculici a susţinut că Smithfield, atunci când a cumpărat compania, s-a angajat să facă ferme noi. "Imaginile pe care le-am văzut în presă nu sunt niciuna din fermele noi pe care le-a făcut. Smithfield este cel mai mare investitor în domeniul agriculturii din România, pentru că până la venirea lor noi importam 70% din carnea de porc din Europa", a mai comentat fostul vicepremier.

Compania americană Smithfield Food, cel mai mare producător de carne de porc din România, care a fost acuzată că poluează mediul şi ai cărei porci ar putea avea legătură cu actuala gripă H1N1, s-a instalat în ţară primind ajutor de la cel mai înalt nivel politic, scrie NY Times.

Mai multe articole despre:
porci ferme New York Times Gheorghe Seculici