MENIU

Secretarul de stat Oana Badea afirmă că în câteva şcoli din Mureş există segregare etnică

Foto: satu-mare.ro

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Oana Badea, a declarat joi, la Târgu Mureş, că în urma vizitelor făcute la câteva şcoli a constatat că există segregare etnică, victimele fiind copiii de etnie romă.

"Şcoala din Valea Rece (n.r. - cartier al romilor din Tg Mureş) practică segregaţia, iar cea din Crăciuneşti nu se implică în stimularea copiilor romi să participe la orele de curs. Prima şcoală pe care am vizitat-o este cea din Valea Rece, acolo este clar un caz de segregare şi am cerut inspectorului şcolar general să pună în aplicare ordinul de desegregare, unde are paşi exacţi şi termene în care trebuie să acţioneze (...)", a spus Badea.

Oficialul ministerului a vizitat trei şcoli din judeţul Mureş, respectiv Şcoala Generală din Valea Rece, Şcoala Generală din Crăciuneşti şi cea din Gorneşti şi s-a declarat foarte nemulţumită.

În legătură cu situaţia din Valea Rece, secretarul de stat a înaintat un plan de conformare şi a prevăzut termenele până la care copiii romi vor fi mutaţi în alte şcoli, unde pot învăţa în condiţii normale alături de elevi care nu aparţin etniei rome.

"Judeţul Mureş este un judeţ în care populaţia de etnie romă este semnificativă şi în care soluţionarea problemelor poate avea caracter de model. Până la urmă judeţul Mureş poate deveni un exemplu de bună practică, dar nu este în acest moment un asemenea exemplu. Raportul Romani Criss nu arată numai despre judeţul Mureş, ci şi în Alba, de unde sunt eu. Este clar că mă voi duce în fiecare loc în care Raportul Romani Criss îmi spune că se întâmplă acest lucru, pentru că nu vreau să ma iau numai după raport", a spus secretarul de stat.
Mai multe articole despre:
şcoală elevi Mures rom etnie