Sebastian Barry, ale cărui cărţi vorbesc despre drama Irlandei, premiat de confraţi
Sebastian Barry, autorul apreciatei nuvele "The Secret Scripture" ("Scriptura secretă"), a fost dublu premiat la ceremonia de acordare a premiilor literare din Irlanda (Irish Book Awards 2009), transmit organizatorii.
"The Secret Scripture", povestea unei femei în vârstă internată într-un spital de boli mintale, care ascunde traseul istoric al Irlandei, a fost distinsă cu premiul Hughes & Hughes pentru nuvelă, dar a fost recompensată şi de cititori, la secţiunea The Tubridy Show Listeners' Choice. Cartea a luat şi Costa Book of the Year 2008.
Sebastian Barry, considerat de critici una dintre vocile majore ale literaturii irlandeze contemporane, este şi un dramaturg de succes, jucat pe scenele din Marea Britanie şi Irlanda. Născut la Dublin, Barry este fiul celebrei actriţe irlandeze Joan O’Hara. Format în cel mai pur spirit irlandez, a fost educat la Trinity College. Debutează literar la 27 de ani, cu romanul "Macker's Garden", un an mai târziu apărându-i primul volum de versuri, "The Water Colourist". După ce cochetează cu literatura pentru copii, scrie piesa dramatică "The Pentagonal Dream", pusă în scenă la Teatrul Damer din Dublin. În 1988, este distins cu BBC/Stewart Parker Award, pentru piesa "Boss Grady's Boys", montată la Teatrul Abbey din Dublin.
Romanul "Calea cea lungă", tradus în româneşte în colecţia "Cotidianul", reia conflictul trăit de soldaţii irlandezi trimişi să lupte alături de trupele britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Willie Dunne este exponentul unei întregi generaţii de irlandezi despre care autorul însuşi spunea că „au fost prinşi pe partea greşită a istoriei“.