Scurtă plimbare prin Gheorghieni
Un concediu cu timp frumos este o desfătare. Ce ne facem însă când vremea ne e duşman şi nu prea avem cum să plecăm pe munţi şi văi? E simplu. Pe oriunde mergem în România, sunt o mulţime de locuri de vizitat unde avem, vorba aceea, un acoperiş deasupra capului: muzee, castele, locuri pline de istorie. Şi oraşul Gheorghieni are destule de arătat, deşi este micuţ.
Prima oprire, muzeul din Gheorghieni. De la intrare, în curte tronează, veche și grea, o locomotivă care este încă în stare de funcționare. Pe vremuri, trăgea vagoanele care transportau lemne. Mai apoi, a dus în toată țara renumitele ape minerale din Harghita. Atrag atenția şi obiecte ceva mai mici, adunate din toată zona și care îți povestesc parcă viața de odinioară a oamenilor de aici.
Vă aduceţi aminte de maşina veche şi roşie de tocat a bunicii, cu care face în fiecare toamnă zacuscă şi bulion de roşii? Ei bine, la Muzeul de Istorie din Gheorgheni veţi vedea una care dătează din sec al XIX-lea şi este mult mai mare.
Aproape toate obiectele au certificatele de garanție sau instrucțiuni de folosire, documente adunate și păstrate cu grijă de muzeologi.
Lângă muzeu se înalță, în toată spledoarea ei, Biserica Armenească. Îți atrage atenția de la șosea, chiar de ești numai în trecere. Biserica este o perlă a Transilvaniei şi este construită în stiul baroc în anul 1833, de comunitatea armenească din oraş. În curte se află cruci vechi de 6 secole, descoperite pe dealurile din împrejurimile orașului.
La Gheorghieni mai sunt oameni care încă ocolesc magazinele și merg cu grâul și porumbul la măcinat, la morarul orașului. Primele atestări despre Moara Tynca datează de la începutul secolului 19. După careta funciară care e în proprietatea Muzeului din Gheorgheni e sigur moara era în locul acesta din 1900 si este şi acum în stare perfectă de funcţinare.
Ca în vremurile de demult, nici astăzi morarul nu cere bani în schimbul
măcinatului, ci oprește 12% din făina care iese dintr-un sac de
grâu sau porumb.