MENIU

Scrutinul din Afganistan va fi legitim, chiar şi cu boicotarea lui Abdullah Abdullah, spune Clinton

Foto: gdb.rferl.org

Eventuala boicotare a turului doi din Afganistan de către Abdullah Abdullah nu va avea consecinţe asupra legimităţii alegerilor, a declarat sâmbătă secretarul de stat american Hillary Clinton.

"Nu cred că va avea vreun efect asupra legitimităţii alegerilor. Este o alegere personală, ce poate sau nu să fie făcută", a declarat Clinton.

"Nu vreau să comentez ce ar putea decide un candidat sau altul", a adăugat ea.

"Nu este ceva fără precedent. Şi alte state s-au confruntat cu aşa ceva, când un candidat a decis să nu meargă până la capăt. Vedem acest lucru în propria ţară, când unul dintre candidaţi decide să nu meargă până la capăt", a declarat Clinton.

Abdullah Abdullah a anunţat că va boicota al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane, dacă nu vor fi îndeplinite până sâmbătă seară condiţiile pentru garantarea unui scrutin corect, a anunţat echipa sa.

"Dacă respectivele condiţii cerute de Abdullah nu sunt îndeplinite, astăzi, atunci el îşi va anunţa decizia într-o conferinţă de presă duminică", a spus un oficial de campanie. "Nu vom participa la un scrutin care nu va fi transparent şi fără fraude", a adăugat el.

Al doilea tur, din 7 noiembrie, va avea loc între Abdullah şi preşedintele Hamuid Karzai. Primul tur a fost marcat de violenţe, de o participarre scăzută şi mai ales de fraude masive în favoarea lui Karzai.

Abdullah a cerut la începutul săptămânii demiterea şefului Comisiei independente electorale, care se ocupă de organizarea scrutinului şi numărarea voturilor, acuzat că îl favorizează pe Karzai.