MENIU

Scandalul "Băsescu şi armele" este un caz de dezinformare clasică, susţine Evenimenul Zilei

Foto: Evenimentul Zilei

Evenimentul Zilei a urmărit pas cu pas, document cu document, traseul muniţiei despre care Sorin Roşca-Stănescu susţine că a fost deturnată în scopuri teroriste. Investigaţia jurnalistică a presupus obţinerea actelor de însoţire a mărfii speciale, a declaraţiilor vamale, a fişelor din arhiva serviciului de exploatare portuară, a unor contracte confidenţiale şi a planului de securitate a muniţiei care a fost distrusă la Băbeni.

Reporterii EVZ au identificat locurile unde se află acum cele 105 containere în care, la începutul anului, au fost depozitaţi explozibilii din Taiwan. În cele din urmă a devenit evident că muniţia nu a fost traficată, fiind demilitarizată în România, potrivit documentelor şi surselor accesate de EVZ.

Concluzia finală: scandalul "Băsescu şi armele pentru teroriştii din Angola" este un caz de dezinformare clasică, folosindu-se tehnica manipulării prin omisiune şi a prezentării unor adevăruri parţiale.

Organizaţia paramilitară UNITA din Angola nu mai există din 2000, în Portul Constanţa-Sud- Agigea a acostat un singur vapor şi nu cinci, muniţia provine din Taiwan şi nu din Thailanda, iar libanezul Bakri este investigat de Interpol pentru afacerile cu cereale din Franţa şi România şi nu pentru trafic de arme.

Pe de altă parte, EVZ a descoperit că în scriptele afacerii cu muniţie expirată figurează Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, a cărei firmă a depozitat "marfa" în port.