MENIU

Scandal în Ministerul de Interne: Patru persoane, printre care şeful DGIPI şi un angajat al DGA, au fost reţinute de procurorii DNA

Foto: Realitatea TV
Avocatul lui Cornel Şerban, Aurelian Bădulescu, susţine că totul este o înscenare

Scandal fără precedent în Ministerul de Interne: Cornel Şerban, directorul Serviciului de Informaţii şi Petre Pitcovici, şeful diviziei de Operaţiuni a DGA au fost reţinuţi azi noapte de către procurorii DNA. Alături de cei doi, au fost reţinuţi şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi fostul rector al Universităţii de Agronomie din Bucureşti, Ioan Alecu.

Potrivit DNA, cei patru sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave (Ioan Alecu), complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu (Gabriel Popoviciu), favorizare a infractorului (Petru Pitcovici) şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase (Cornel Şerban).

Avocatul lui Cornel Şerban, Aurelian Bădulescu, susţine că totul este o înscenare. "S-a luat măsura reţinerii. Vor fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie pentru complicitate la favorizarea infractorului", a declarat avocatul lui Cornel Şerban.

Comisarul şef Cornel Şerban a fost numit la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă pe 15 martie. Până atunci, timp de o lună, el a asigurat interimatul la DGIPI. Petre Pitcovici, reţinut şi el pentru 24 de ore, este şeful diviziei de Operaţiuni a Direcţiei Generale Anticorupţie. În acelaşi dosar a fost reţinut, tot pentru 24 de ore, şi omul de afaceri Puiu Popoviciu.

"Apăr o persoană acuzată pe nedrept. Se numeşte Puiu Popoviciu, sau mai precis Gabriel Popoviciu", a declarat avocatul lui Puiu Popoviciu, Dan Apostol. Cunoscutul om de afaceri Puiu Popoviciu este, potrivit NewsIn, unul dintre cei mai bogaţi români. În 2000, el s-ar fi asociat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti în proiectul imobiliar "Băneasa Rezidenţial". Tatăl omului de afaceri, Eugen Aurel Popoviciu, a fost profesor la aceeaşi universitate.

Conform NewsIn, în dosar ar mai fi cercetate încă patru persoane. Procurorii DNA vor relua astăzi audierile, după care vor decide dacă propun arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Află aici despre acuzaţiile pe care DNA le aduce celor patru reţinuţi în cazul dosarului şefului DGIPI

Citeşte şi:

Chestorul Gelu Drăjneanu a fost numit interimar la DGIPI

 

Cele patru persoane reţinute de DNA în acest scandal sunt nume mai mult decât cunoscute din poliţie, lumea afacerilor şi cea universitară

Cornel Ilie Şerban a fost numit şef al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă în urmă cu zece zile. Până atunci, el a asigurat, timp de o lună, interimatul la conducerea aceleiaşi direcţii. Iar înainte de interimat, comisarul a condus Diviziunea Protecţie Internă, un departament al DGIPI. Cornel Ilie Şerban are 46 de ani şi a fost ataşat al Ministerului Administraţiei şi Internelor în Spania, la Madrid.

Un alt reţinut este subcomisarul Petre Pitcovici, numit şeful Diviziei de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie în 2007. Numele său este legat de scandalul din 2004, cunoscut ca "Afacerea" Venezuela, privind dispariţia a şase kilograme de cocaină. Potrivit presei, un agent sub acoperire a povestit cum Petre Pitcovici şi Horia Mateescu, ofiţeri antidrog care trebuiau să supravegheze transportul ilegal de cocaină, au fost implicaţi în dispariţia drogurilor.

Gabriel Popoviciu, zis şi "Puiu", este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Potrivit NewsIn, de numele lui se leagă firme ca Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, Comaliment, Pizza Hut, KFC şi IKEA. În 2003, singurul an în care a fost inclus în "Top 300 Capital", Popoviciu avea o avere estimată la cel puţin 100 de milioane de dolari.

Cât despre Ioan Alecu, acesta a devenit rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti în anul 2000 şi tot atunci a demarat afacerea Băneasa Investment, împreună cu firma lui Puiu Popoviciu. Ioan Alecu are 63 de ani, a absolvit în 1968, Facultatea de Agronomie din cadrul Institutului Agonomic şi este doctor în horticultură. Din 1990 este vicepreşedinte al Societăţii Inginerilor Agronomi din România. A coordonat până acum cinci proiecte finanţate de Banca Mondială, toate având în centrul atenţiei agricultura.