MENIU

Şase suedezi au decedat după ce au fost vaccinaţi împotriva noii gripe

Foto: RTV

Vaccinul Pandemrix contra gripei AH1N1 comandat de Ministerul Sanătăţii pentru imunizarea copiilor a fost refuzat de mai multe ţări europene pe motiv că are efecte secundare. Presa suedeză a relatat că şase bolnavi de gripă nouă au murit din cauza vaccinării cu Pandemrix.

În plus, vaccinul Pandemrix a mai provocat în Suedia dispute şi după ce 350 de oameni care au fost imunizaţi cu acest medicament au prezentat reacţii adverse.

Şi presa din Ungaria relatează despre decesul unei femei pus pe seama vaccinului pandemic.

Teoria conspiraţiei a atins însă apogeul în Finlanda, unde fostul ministru al Sănătăţii acuză liderii lumii că folosesc vaccinul anti-AH1N1 ca să micşoreze populaţia globului. "Nu gripa de tip AH1N1 este periculoasă, ci vaccinul. Este foarte toxic şi făcut să aducă miliarde şi miliarde în buzunarele celor care produc vaccinul", a adăugat fostul ministru al Sănătăţii din Filanda, Rauni Kilde.

În Polonia, premierul Donald Tusk a refuzat să achiziţioneze vaccinul contra gripei noi produs de GlaxoSmith, acuzând compania farmaceutică că îşi declină orice răspundere legală în cazul unor eventuale efecte secundare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat asigurări că vaccinurile contra gripei noi sunt sigure şi eficiente şi nu au efecte secundare diferite de cele ale antiviralelor obişnuite. Cel mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată ca virusul AH1N1 a ucis peste 6.000 de oameni în cele şapte luni de la apariţie.