MENIU

Sarkozy vrea ca delincvenţii sexuali periculoşi să fie castraţi chimic

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat într-un interviu acordat vineri pentru Le Figaro că delincvenţii sexuali consideraţi periculoşi nu vor putea ieşi din închisoare după ispăşirea pedepsei decât dacă îşi iau angajamentul să se supună unei castrări chimice, relatează AFP.

Această obligaţie va figura în proiectul de lege destinat limitării recidivării delincvenţilor sexuali, care va fi examinat de Parlament începând din luna noiembrie, a spus Sarkozy.

"Un delincvent sexual nu ar trebui să iasă din închisoare decât după executarea pedepsei sale (...) şi după ce şi-a luat angajamentul să urmeze un tratament chimic care să îi limiteze libidoul", a explicat şeful statului. "Este anormal să lăsăm să iasă din detenţie bolnavi, fără să le impunem reguli foarte stricte, în primul rând un tratament medical", a adăugat el.

Atunci când a primit, la începutul lunii, familia lui Marie-Christine Hodeau, o femeie ucisă în regiunea Parisului de un bărbat condamnat deja pentru viol, care fusese eliberat condiţionat, Nicolas Sarkozy a anunţat că un proiect de lege va fi prezentat pentru a limita riscurile de recidivă.

Textul va fi bazat pe un proiect de lege prezentat Consiliului de Miniştri în noiembrie 2008, dar care a rămas literă moartă. Şeful statului a cerut Guvernului să adauge măsuri pentru a consolida supravegherea după ieşirea din închisoare a delincvenţilor consideraţi periculoşi.

Uciderea lui Marie-Christine Hodeau a relansat în Franţa dezbaterea privind castrarea chimică a delincvenţilor sexuali.