MENIU

Sarkozy atacă burqa, văl islamic ce acoperă integral faţa şi corpul femeilor musulmane

Foto: www.imcworldwide.org

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat "solemn" luni că burqa, văl care acoperă în întregime faţa şi corpul femeilor musulmane, "nu este binevenit" în Franţa, ceea ce intervine în mijlocul unei dezbateri despre acest văl, care ar putea fi interzis prin lege.

Burqa, văl purtat mai ales în Afganistan, "nu este un însemn religios, este un semn al aservirii, un semn al dispreţului" pentru femeie, a afirmat Sarkozy. "Vreau să spun acest lucru în mod solemn. Burqa nu este binevenit pe teritoriul Republicii Franceze", a continuat el, în primul discurs de după 1848 al unui preşedinte francez în faţa Parlamentului reunit la Versailles.

Sarkozy s-a declarat în favoarea unei dezbateri parlamentare pentru ca "toate punctele de vedere să fie exprimate". Refuzul de a accepta burqa nu trebuie greşit înţeles, a spus el, precizând că în Franţa, "religia musulmană trebuie respectată la fel de mult ca alte religii".

Aceste declaraţii intervin în plină polemică în Franţa despre oportunitatea unei anchete parlamentare şi a unei legi care să interzică portul acestui văl. Guvernul nu a exclus adoptarea unei asemenea legi, dar ideea procvoacă diviziune chiar în guvern, unii susţinând-o, alţii temându-se că ea îi va stigmatiza pe musulmani şi pe femeile care poartă vălul simplu.

Specialiştii se tem, pe de altă parte, că denumirea de burqa este folosită impropriu în Franţa, pentru că aceasta desemnează în mod specific vălul purtat de afgane, pe când vălul integral purtat de femeile musulmane din Franţa este mai degrabă niqab. Ei insistă şi pe aspectul marginal al fenomenului, acest văl nefiind purtat decât de o minoritate în Franţa. Este vorba de circa 5.000 de persoane care se revendică drept adepte ale salafismului şi au o viziune puritană a islamului.

Rectorul Marii Moschei de la Paris Dalil Boubakeur, care este adeptul unui islam moderat, a apreciat declaraţiile preşedintelui Franţei drept "coerente cu spiritul laic şi republican".

La rândul său, Mohammed Moussaoui, preşedintele principalei organizaţii musulmane din Franţa (CFCM), care se declarase şocat de înfiinţarea unei comisii de anchetă, a spus că mizează mai mult pe "pedagogie şi educaţie" decât pe o lege, pentru a convinge femeile musulmane să renunţe la vălul integral.

În 6 iunie, Sarkozy provocase de asemenea un început de polemică susţinând, alături de Barack Obama, libertatea femeilor musulmane de a purta văl, cu anumite condiţii. "Cred în continuare ferm că laicitatea nu înseamnă respingerea tuturor religiilor", a spus el luni.

Mai multe articole despre:
musulmani Franţa Afganistan Nicolas Sarkozy văl burqa