MENIU

Sârbu declară că ciobanii vor putea să-şi vândă produsele direct în pieţe fără a se înregistra

Foto: blogspot.com

Ţăranii nu vor mai fi obligaţi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată pentru a putea vinde în pieţe produse de origine animală. Ministerul Agriculturii a convenit miercuri seară cu Autoritatea Sanitar-Veterinară să revină asupra acestei obligaţii, considerată excesivă.

La ieşirea de la întâlnirea cu reprezentanţii micilor producători şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ministrul agriculturii, pădurilor şi dezoltarii rurale, a spus că, o comisie va lucra în noaptea aceasta (miercuri-n.r) la modificarea articolelor ordinului 111 ce interziceau vânzarea produselor agroalimentare în pieţe, fiind păstrate punctele privind igiena şi siguranţa alimentelor.

"Mâine se va publica în Monitorul Oficial ordinul cu modificările care interziceau vânzarea în pieţe.Vor putea să vândă în continuare, ei având deja documente şi analize de laborator. A fost un ordin excesiv din partea agenţiei  (Agenţia Naţională Sanitar Veterinară-n.r.)", a spus Ilie Sârbu.

Ciobanii vor fi nevoiţi în continuare să-şi ambaleze alimentele, a menţionat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Marian Zlotea.

"Nu putem abroga ordinul în totalitate, pentru că acesta conţine anumite capitole ce privesc igiena şi siguranţa alimentelor. Am convenit ca tot ce înseamnă regulament european să se menţină. Vom modifica acolo unde s-a întrecut măsura. Însă, ei trebuie în continuare să îşi ambaleze produsele, acestea ţinând de igienă", a mai spus preşedintele ANSVSA.

Preşedintele federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae, a declarat că speră ca acest ordin va debloca situaţia micilor producătorilor. "Să sperăm că după discuţiile din această noapte, acest ordin va debloca situaţia şi va da posibilitatea producătorilor să-şi reia activitatea. De asemenea, sper că autoritatea va sprijini pe viitor micii producători şi va termina cu poliţienismele", a declarat Ştefan Niculae.

Aceste declaraţii vin în urma unei acţiuni de protest de joi, 12 februarie, când peste 300 de ciobani au pichetat sediul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cerând renunţarea la ordinul care interzice vânzarea directă în pieţe a produselor de origine animală.