MENIU

Sârbii cumpără produse din Ungaria, pentru că sunt mai ieftine

Foto: Realitatea TV

În condiţii de criză, când inflaţia creşte, iar preţurile o iau razna, soluţia este să găseşti produse mai ieftine. Pentru sârbii din apropierea graniţei cu Ungaria problema e ca şi rezolvată: produsele cumpărate de la vecinii maghiari sunt cu până la 20 la sută mai ieftine. Astfel, că în ultimele luni, micul trafic de frontieră a înflorit.

Piaţa din oraşul Subotica, devenită faimoasă pentru produsele de contrabandă vândute aici în timpul războaielor de secesiune din fosta Yugoslavie, şi-a recăpătat strălucirea de odinioară. Standurile sunt din nou pline de marfă şi de clienţi.

Economia sârbă este serios afectată de criză, iar inflaţia a crescut foarte mult. Preţurile mari din magazinele sârbeşti îi fac pe oameni să vină aici, la Subotica, pentru a-şi cumpăra tot ce au nevoie.

Preţurile sunt cu până la 20 la sută mai mici decât în restul ţării. Şi asta pentru că la întoarcerea din Ungaria, comercianţii primesc înapoi TVA-ul. În ultimele luni, piaţa din Subotica a fost invadată de conserve, mezeluri, ciocolată şi cafea din Ungaria. Iar vânzările depăşesc orice aşteptări.

Afacerea merge ca pe roate, deşi, potrivit legislaţiei sârbe, alimentele trebuie să aibă documente sanitar-veterinare. Vânzătorii ştiu că e riscant, dar amenzile piperate nu îi sperie.

Vameşii sârbi închid ochii, pentru că altfel, tensiunile sociale ar creşte. Şomajul a ajuns la 30 la sută în Serbia, iar prognozele sunt alarmante. Guvernul a îngheţat timp de un an salariile şi pensiile pentru a contracara creşterea inflaţiei. În plus, Serbia vrea să împrumute 2 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional.
Mai multe articole despre:
Serbia Ungaria vameşi criză economică