MENIU

Sănătatea a ajuns la fundul sacului. Statul a cerut bani de la producătorii de medicamente

Foto: emaramures.ro

Ministerul Sănătăţii vrea să impună o taxă progresivă - între 5% şi 11% - pe cifra de afaceri obţinută de “producători sau deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor”, în funcţie de volumul vânzărilor în sistem de compensaţie sau gratuitate.

Această taxă ar putea aduce un plus la bugetul Sănătăţii de 100 mil. lei (23 mil. euro), în 2009, şi unul de 570 mil. lei (peste 130 mil. euro), anul viitor.

Ministrul Ion Bazac a intrat în Guvern cu proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede introducerea acestei taxe. Dacă actul normativ este aprobat, acesta intră în vigoare imediat. Mecanismul, denumit ''clawback'', va permite ''realizarea unui flux de lichidităţi necesar plăţii facturilor, de care vor beneficia inclusiv producătorii'', este explicaţia dată de Ministerul Sănătăţii.

''Nu s-a discutat cu nimeni, şi lucrul ăsta ne îngrijorează. Sunt nişte măsuri arbitrare, care transformă mediul din România într-unul ostil, în condiţiile în care consumul de medicamente reprezintă un sfert din cel mediu din UE'', a declarat pentru Business Standard Dan Zaharescu, director executiv la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Ordonanţa permite spitalelor să angajeze plăţi suplimentare de 2,8 miliarde de lei, adică aproape 700 milioane de euro, bani pe care să îi plătească abia anul viitor.

Citeşte mai mult...