MENIU

Salvaţi Dunărea şi Delta cere modificarea legii pentru pescuitul sturionilor în scop comercial

Foto: agroinfo.ro

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a anunţat marţi că solicită autorităţilor modificarea legii privind pescuitul sturionilor în scop comercial, astfel încât această specie pe cale de dispariţie să fie în continuare protejată, după ce deputaţii au aprobat pe 22 septembrie acest act normativ.

"Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta consideră ca aprobarea Legii 317/2009 constituie nu numai un exemplu de incompetenţă a instituţiilor cu capacitate de decizie din România, ci şi o dovadă de rea-intenţie, redeschiderea pescuitului la sturion distrugând iremediabil această specie deja aflată pe cale de dispariţie în România şi în lume", se precizează în comunicat.

"Folosind expresii ambigue şi aparent inofensive, deputaţii din comisiile de Agricultură şi de Mediu au modificat prevederile Ordonanţei de Urgenţă 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, legalizând pescuitul sturionilor în scop comercial", mai arată organizaţia.

ONG-ul precizează că astfel, "pescuitul sturionilor în alt scop decât pentru repopulare", prevăzut în OUG 23/2008 ca infracţiune, a fost înlocuit în noua lege cu expresia mult mai permisivă: "constituie infracţiune [.] pescuitul neautorizat al sturionilor".

De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea "deţinerea/transportul/comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură" a fost modificată, fiind puse sub interdicţie "deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni fără documente sau marcaje justificative legale".

"În acelaşi timp, deputaţii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabără, Corneliu Olar şi Mircia Giurgiu au propus şi ridicarea interdicţiei privind 'pescuitul cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării', prevăzută în textul iniţial al OUG 23/2008", mai precizează Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Legea a fost promulgată de preşedintele României pe 13 octombrie 2009.

Pescuitul sturionilor în scop comercial a fost interzis în România în 2006 prin ordinul comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului pentru o perioadă de zece ani, măsura fiind impusă de declinul constant înregistrat în rândul populaţiei de sturioni din apele de pe teritoriul României.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării"(INCDDD), principalele zone de pescuit sturioni în România sunt la sudul gurilor de vărsare Sulina şi Sfântu Gheorghe, precum şi pe Dunăre.
Mai multe articole despre:
lege pescuit sturion Salvaţi Dunărea şi Delta