MENIU

Salman Rushdie a ajuns la Bucureşti, dornic să viziteze România: \"Am prieteni aici\"

Salman Rushdie a fost şi în România

Scriitorul a declarat că nu a cerut o securitate specială, pentru că vechile lui probleme sunt istorie.

Celebrul scriitor Salman Rushdie a ajuns, luni, la Bucureşti, pentru o vizită de câteva zile în ţara noastră, timp în care îşi va întâlni cititorii şi va face şi un scurt periplu în Transilvania, spunând, pe aeroport, că nu a cerut o securitate specială, pentru că vechile lui probleme sunt istorie.

\"Am ales să vin în România pentru că am prieteni aici, este o ţară în care am fost publicat masiv şi am fost sfătuit de apropiaţi să vizitez şi ţări mai mici. În programul meu am numeroase întâlniri cu cititorii şi cu presa\", a declarat Rushdie la sosire.

Salman Rushdie va petrece primele trei zile ale vizitei sale în România la Bucureşti, pentru sesiuni de autografe la Târgul de Carte Gaudeamus, întâlniri cu cititorii şi cu presa, dar va face şi o vizită privată în Transilvania, anunţă organizatorii turneului, Editura Polirom.

În următoarele zile, scriitorul se va întâlni cu cititorii şi va susţine interviuri şi conferinţe de presă, printre care o sesiune de lectură, care va avea loc marţi, 24 noiembrie, la Teatrul Odeon, când Rushdie va citi din \"Seducătoarea din Veneţia\", cel mai recent roman tradus în română al scriitorului.

Un eveniment important în cadrul turnelului este şi vizita lui Rushdie la Târgul Gaudeamus, romancierul urmând să ajungă la Târg miercuri, 25 noiembrie, la ora 18.00.

Pe agenda scriitorului se află şi o excursie privată în Transilvania, unde va vizita Branul. \"Unii oameni sunt mari în America, dar eu sunt mare acolo (Transilvania, n.r.). Nu ştiu care e motivul, poate în traducere au transformat cărţile mele în romane cu vampiri\", spune Rushdie, citat de Daily Express.

Rushdie a devenit celebru după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicării romanului \"Versetele satanice\" (1988), considerat blasfemiator la adresa profetului Mahomed. Recent, i s-a decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Distincţia a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea \"Versetelor satanice\".