MENIU

Şahtior, o echipă de 130 de milioane de euro

Foto: panoramio.com

Adversara Timişoarei în preliminariile Ligii Campionilor are cea mai mare cotă de piaţă din estul Europei. Lotul i-a rămas acelaşi din sezonul trecut, când a câştigat Cupa UEFA.

Vicecampioană a Ucrainei, echipa antrenată de cinci ani de Mircea Lucescu a cunoscut gloria mai ales în ultimul deceniu, în care a cucerit toate cele patru titluri şi patru dintre cele şase Cupe.

Patronul echipei, miliardarul Rinat Ahmetov, a câştigat bătălia cu rivalul său de la Dinamo Kiev, Igor Surkis, şi a adus în bazinul Donbas un antrenor la dispoziţia căruia a pus un buget consistent pentru achiziţii, iar investiţiile s-au regăsit în câştigarea Cupei UEFA, în primăvara acestui an. Campania de transferuri din inter-sezon a fost destul de palidă, la echipă întorcându-se un jucător împrumutat şi venind unul liber de contract, astfel că Il Luce se bazează pe acelaşi lot care i-a adus gloria în sezonul trecut, grupat în jurul lui Dario Srna, Raţ, Ilsinho, Lewandowski şi Fernandinho.

Ahmetov şi-a recuperat o parte din investiţii prin vânzarea de jucători, cel mai de succces transfer fiind al lui Anatoli Timoşciuk, la Zenit St. Petersburg, în schimbul a 15 milioane euro. Conform transfermarkt.de, valoarea de piaţă a echipei este de 131 milioane euro, cea mai mare din estul Europei, media valorii unui jucător fiind de 4,3 milioane euro, cu un milion mai mare decât a unuia de la Dinamo Kiev. În comparaţie, bănăţenii au o valoare totală de 37 milioane. La momentul primei manşe cu FC Timişoara, Şahtior va avea deja jucate două meciuri în campionatul Ucrainei, echipa debutând sâmbătă în competiţia internă.