MENIU

Saakaşvili confirmă ieşirea definitivă a Georgiei din CSI

Foto: romanialibera.ro

Georgia a ieşit definitiv din CSI, organizaţie regională formată din fostele republici sovietice cu excepţia ţărilor baltice, şi acum partenerul său natural este UE, a declarat preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, într-un interviu pentru Eho Moskv.

"După ce Georgia a ieşit din Comunitatea Statelor Independente (CSI) - sper şi sunt convins că definitiv - nu trebuie să rămânem suspendaţi în aer, trebuie să ne aflăm undeva. Pentru noi, partenerul natural este UE", a spus Saakaşvili explicând participarea Georgiei în programul european Parteneriatul Estic.

Georgia şi-a anunţat retragerea din CSI anul trecut, ca urmare a conflictului cu Rusia din luna august.

În acelaşi timp, el a menţionat că Georgia îşi menţine relaţiile bilaterale cu statele membre CSI. El consideră că toate statele membre CSI vor să menţină contacte cu Georgia, cu excepţia Rusiei. "Poate, pe viitor şi acest aspect se va schimba în bine", a presupus preşedintele georgian.

La 7 mai la Praga a avut loc summitul de lansare a programului european Parteneriatul Estic, orientat către o apropiere între UE, pe de o parte, şi Azerbaidjan, Georgia, Armenia, Moldova, Belarus şi Ucraina, pe de altă parte. 

Saakaşvili a menţionat că printre avantajele acestui program pentru Georgia ar fi acordul de comerţ liber cu toate statele membre UE şi simplificarea regimului de vize. El a mai spus că în afară de acestea pe teritoriul Georgiei se vor realiza proiecte de infrastructură cu finanţare UE. "Deja construim drumuri şi realizăm alte proiecte de infrastrucutră pe banii UE şi SUA, în valoare de câteva miliarde de dolari", a spus preşedintele prooccidental al Georgiei.

De asemenea, Saakaşvili a spus că Georgia a făcut mari progrese în ceea ce democraţia. Ceea ce este demonstrat şi de atitudinea tolerantă cu care puterea tratează manifestaţiile de protest ale opoziţiei, susţine Saakaşvili. 

Mai multe articole despre:
Rusia Georgia CSI Mihail Saakaşvili