MENIU

S. Roşca Stănescu: Macovei mi-a spus să-l anunţ dacă apar lucruri negative la adresa lui sau a ANI

Foto: RTV
Jurnalistul a spus că discuţia înregistrată este a doua pe care a avut-o cu Macovei.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a explicat la Realitatea Zilei întâlnirea cu Bogdan Chirieac şi şeful ANI, Cătălin Macovei, de la Snagov, precizând că această întâlnire a fost a doua în această formulă, de data asta la cererea lui.

"Eu i-am cerut lui Macovei informaţii de interes public despre anumite personaje politice. Era vorba de Blaga, Videanu şi Berceanu. După acea discuţie eu am vorbit despre aceste conturi (conturi în străinătate deţinute de trei miniştri - n. red.), pentru că aflasem informaţia de la Domnul Macovei. Dânsul a confirmat, dar nu putea să confirme şi numele. Eu am insistat, prin mijloace jurnalistice, prin limbajul care se poate cumva reproşa, să ne dea aceste informaţii. Nu am condiţionat acestea de prim parte a discuţiei", a spus jurnalistul Sorin Roşca Stănescu la Realitatea Zilei.

Roşca Stănescu a explicat că la prima întâlnire, la cererea lui Cătălin Macovei, acesta i-a cerut să îl anunţe "dacă apar lucruri negative cu privire la el sau la ANI", şi că această a doua întâlnire a fost iniţiată de el (Sorin Roşca Stănescu - n. red.). "Eu nu i-am cerut în schimbul acestui document ceva. A fost o fază a discuţiei şi altă discuţie era cea în care mai întrebam ce s-a mai ales cu cele trei anchete de care tot el îmi vorbise, Videanu, Blaga, Berceanu. I-am spus că informaţiile despre Blaga, Videanu, Berceanu dacă le avem, le avem în interes public şi le difuzăm în interes public. (....) Dacă era ceva de oferit populaţiei din această înregistrare, chiar aşa, sub formă de propagandă, cum a fost făcută, putea fi făcută acum două luni, nu acum în campania electorală. Ea a fost ţinută, e limpede, de cineva două luni pentru a fi oferită pe piaţă. Dacă n-a putut fi transformată într-un instrument penal, a fost transformată într-un instrument de propagandă", a mai declarat Roşca Stănescu.

"Domnul Macovei, la prima întâlnire pe care am avut-o, la cererea dânsului, m-a rugat ca pe viitor, dacă apar lucruri negative cu privire la el sau la ANI, să îl anunţ. (...) L-am sunat pentru a elucida acest caz. Aşa e deontologic şi aşa am spus că se poate proceda. M-am gândit că este posibil ca documentul pe care eu l-am primit să nu îl incrimineze pe domnul Macovei. I-am prezentat documentul. Este un contract de împrumut între două părţi, iar Macovei semnează la mijloc, el fiind procuror la DNA. Unul dintre semnatari a declarat că Macovei a luat o parte din acei bani din tranzacţie. Macovei spune că nu a luat", a declarat jurnalistul.

Jurnalistul a spus, de asemenea, că discuţia înregistrată este a doua pe care a avut-o cu Macovei. "Au fost două întâlniri. Această a doua întâlnire a fost înregistrată, poate o să apară într-o bună zi şi înregistrarea primei întâlniri. Prima întâlnire a fost la solicitarea domnului Macovei, acum patru luni, tot acolo şi în aceeaşi formulă. Bogdan Chireac a fost doar persoana de legătură. El (Macovei,n.r.) l-a rugat pe Bogdan Chireac să se întâlnească acum cu mine. La prima întâlnire, în esenţă, domnul Macovei a dorit să mă roage că dacă mai public pe blogul meu sau mai fac afirmaţii legate de instituţia pe care o conduce şi de domnia sa să verific aceste informaţii sau aceste documente înainte. I-am spus că sigur că da, ceea ce s-a întâmplat în a doua întâlnire. În prima întâlnire domnia sa a vorbit de dosarele lui Blaga, Videanu şi Berceanu", a mai spus jurnalistul.

Într-o intervenţie telefonică, Cătălin Macovei a replicat că documentul respectiv este autentic, dar că în acea perioadă nu era procuror, ci consultant în domeniul privat.

"Documentul este autentic. Eu nu eram procuror la data la care am semnat ca martor, ci consultant în domeniul privat. Un avocat a împrumutat o sumă de bani altei persoane. Da, m-am considerat şantajat pentru că Sorin Roşca Stăenscu făcea niste afirmaţii ireale, precum că eu am luat nişte sume de bani", a spus, în replică la afirmaţiile jurnalistului, Cătălin Macovei.

De asemenea, şeful ANI a cerut ca acel avocat care a spus că el a luat o parte din bani ar trebui s-o probeze. 

Roşca a susţinut că nu l-a şantajat pe Macovei şi că discuţia cu acesta a avut loc deoarece intrase în posesia documentului respectiv şi voia să-l întrebe şi pe şeful ANI despre lucrurile respective înainte de a scrie un material pe acest subiect. "Am încercat să aflu mai multe, mi-am îndeplinit obligaţia de jurnalist să verific nişte informaţii", s-a justificat Roşca.

"Curentul" a dat publicităţii o înregistrare a unei discuţii care ar fi avut loc, la sfârşitul lunii septembrie, între şeful ANI, Cătălin Macovei, şi doi jurnalişti, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac. Subiectul: mai multe documente cu care ziariştii ameninţau să-l compromită pe Macovei. Cei doi jurnalişti neagă că ar fi fost vorba de şantaj. 

Cătălin Macovei a spus marţi că s-a simţit şantajat de Sorin ROşca Stănescu.