MENIU

S-a început urmărirea penală a principalului suspect în cazul deraierii trenului Accelerat de la Cârcea

Foto: martor ocular

\"Niciun suspect nu a fost reţinut până acum şi au fost audiaţi şi angajaţi CFR\", a declarat Ioan Grigorie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat că ancheta din dosarul trenului deraiat în Dolj s-a extins, dar că nu poate face publice amănunte, pentru că ar putea periclita cercetările din acest caz.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, patru persoane sunt audiate, marţi, în dosarul de la Craiova, după ce alte trei au fost audiate luni de procurori.

Sursele citate spun că au fost prelevate probe de la locul accidentului, probe trimise la Institutul de Criminalistică.
Până în prezent, nu se poate preciza cu exactitate dacă a fost vorba despre un act criminat, aşa cum au spus oficialii din Ministerul Transporturilor, sau deraierea a avut loc din cauza stării proaste a şinei de tren.

Utima lucrare pe tronsonul de cale ferată pe care s-a produs accidentul de luni a fost făcută în urmă cu patru-cinci ani, iar ultima verificare pe tronsonul respectiv a avut loc duminică, a declarat Aurel Băjenaru, procuror adjunct al Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

"Ultima lucrare pe tronsonul de cale ferată s-a făcut în urmă cu patru - cinci ani, iar ieri (duminică - n.red.), în jurul orei 11.00, tronsonul respectiv a fost verificat de către persoana care are în competenţă revizia acestui tronson. Nu a constatat nimic. Această verificare practic se face pentru a sesiza ce se poate sesiza vizibil. Nu a constatat absolut nicio defecţiune sau să constate că s-a umblat în vreun fel la calea ferată", a spus Aurel Băjenaru, luni, într-o conferinţă de presă la Craiova.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului Curţii de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ, a declarat, în conferinţă de presă, că anchetatorii nu exclud nicio variantă în cazul deraierii trenului şi că a fost audiat unul dintre suspecţi.

"A fost audiat unul dintre suspecţi. Nu excludem nicio variantă. Mergem atât pe neîndeplinirea defectuoasă, mânuire defectuoasă, nu excludem nicun fel de variantă care ar fi putut duce la asemenea catastrofă. În orice caz, pedepsele se duc până la 25 de ani dacă vom dovedi la finalul anchetei că accidentul a fost produs intenţionat", a afirmat prim-procurorul Parchetului Curţii de Apel Craiova.

Ea a mai spus că din cercul de suspecţi face parte şi un angajat CFR, care nu este bolnav psihic şi nici nu a fost concediat. "Vă pot confirma că face parte din cercul de suspecţi un angajat al Căilor Ferate, nu este nici dat afară, nici bolnav psihic. Din cercul de suspecţi fac parte şi persoane care nu sunt angajate la Căile Ferate", a mai afirmat Elisabeta Drăguţ.

Prim-procurorul a mai spus că de la ora 21.00 şi până în jurul orei 1.00 nu s-a deplasat niciun tren pe acea linie de cale ferată şi a confirmat faptul că şuruburile de la calea ferată au fost dislocate, fiind găsite în apropiere. În jurul orei 1.00, pe acea cale ferată a trecut un tren de marfă.

"Este adevărat, a trecut un marfar în jurul orei 1.00, după care trenul accelerat Timişoara-Bucureşti, când s-a produs deraierea. Cu certitudine şuruburile de la calea ferată au fost dislocate şi le-am găsit alături, ceea ce ne duce la ipoteza că fie puteau fi deşurubate înainte de a trece marfarul, dar nu cât să ducă la producerea catastrofei de cale ferată", a mai spus Elisabeta Drăguţ.

Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren accelerat au deraiat. Ipoteza şocantă, lansată chiar de oficiali din ministerul Transporturilor, este că şuruburile care fixau şina erau desfăcute. 15 pasageri au ajuns la spital. 

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că deraierea trenului a fost produsă din cauza unor acte intenţionate, criminale. "Putea să se întâmple o tragedie pe calea ferată, iar cei care au desfăcut şina ştiau cum se face acest lucru", a mai declarat Radu Berceanu.